Hrvatski i slovenski ronioci ujedinili se u akciji čišćenja mora

15

Više od 200 ronilaca iz Hrvatske i Slovenije sudjelovalo je u ekološkoj akciji “Čišćenje bez granica”. Na pet lokacija u Savudrijskoj vali uklonjeno je smeće s površine veće od pedeset kilometara četvornih.

Čišćeno je i podmorje kraj kampa Veli Jože te ono u Zabratiji i Bašaniji. Većina otpada u moru je plastika, a ona dolazi s kopna. Najčešći otpad koji se našao su izlovljene kamionske gume, plastične čaše i čašice od jogurta te građevinski otpad. Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš iznio je činjenicu da je 72 posto svih voda u Europi zagađeno mikroplastikom.

Kako ljubav prema okolišu nema granica pokazale su zajedničke snage Hrvatske i Slovenije, koje su prionule poslu u “Čišćenju bez granica”. Čišćenju se je pridružila i IV. Međunarodna dječja ronilačka eko patrola. Uz vodstvo instruktora djeca su pomagala u čišćenju uz obalu u kampu Veli Jože.

Čišćenje bez granica i IV. Međunarodna dječja ronilačka eko-patrola održavaju se pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i predsjednika Republike Slovenije Boruta Pahora te pod pokroviteljstvom Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Grada Umaga i Grada Pirana.

“Glavni je cilj ekološke akcije Čišćenje bez granica, osim samog čišćenja podmorja, povezivanje hrvatskih i slovenskih ronioca te podizanje svijesti djece i mladih o važnosti očuvanja mora i prirode.” -naglasila je direktorica Promocije ronjenja, organizatora akcije, Andreja Vedrina.

Komentari