Hrvatska tvrtka spašava Veneciju od poplava

13

Barijera u čijoj je izgradnji sudjelovao i splitski Brodosplit i čije je otvaranje dugo bilo odgađano, već je po drugi puta spasila Veneciju od poplave, prenosi Guardian.

78 pokretnih barijera aktiviralo se nakon što se prognoziralo da će se more podignuti za 135 centimetara. Da nije bilo te barijere visoka plima poplavilo bi pola grada, posebno poznati Trg svetog Marka.

Do sredine jutra, jaki vjetrovi i kiša podigli su razinu mora za 140 centimetara na nekim mjestima u laguni, no u samom središtu Venecije, razina mora je bila stabilnih 50-60 centimetara iznad uobičajene.

Grad je suh. Sve barijere su u funkciji. Kanal će se ponovno otvoriti oko 3:30 popodne‘, napisao je na Twitteru gradonačelnik Venecije, Luigi Brugnaro.

image

Brane u sklopu projekta Mose

Andrea Pattaro/AFP

Velika žuta plimna vrata uzdižu se kako bi odvojila venecijansku lagunu od ostatka Jadranskog mora. I zbog tih vrata uspješno je zadržana nadiruća plima i ranije ove godine,  u listopadu, kad je ‘aqua alta’ dosegla razinu od 120 centimetara.

Zanimljivo je istaknuti da su navedene brane iz projekta Mose dizajnirane već 1984. godine te da su u pogon trebale biti puštene 2011. godine, no njihov napredak kočile su korupcijske afere i prekoračenje budžeta.

image

Brane u sklopu projekta Mose

Andrea Pattaro/AFP

Projekt brana vrijedan je šest milijardi eura, a dizajniran da štiti grad od plima visokih do tri metra, nakon što je Veneciju u studenom prošle godine zadesila najgora poplava još od 1966. godine. U poplavi je poginulo dvoje ljudi, a šteta na spomenicima, poslovnim prostorima i zgradama procijenjena je na oko milijardu eura, prenosi Jutarnji.

Kao dio projekta Mose, izgrađen je i umjetni otok između Lida Venecija i Cavallina-Treportija koji razdvojia dva niza zaštitnih barijera te je na njemu tehničko postrojenje za upravljanje branom.image

Brane u sklopu projekta Mose

Andrea Pattaro/AFP

Venecija je redovito potopljena i do nekoliko puta godišnje, no od 23 plime više od 140 centimetara, čak njih 14 se dogodilo u posljednjih 20 godina. Poplava iz studenog 2019. prisilila je pojedine stanovnike da napuste grad, a brojne turističke grupe da odgode svoj dolazak.

U narednom razdoblju provest će se još par testova, ali se ne očekuje da će sustav biti u punom pogonu do kraja 2021. godine.

Komentari