Hrvatska je na samom europskom vrhu po pitanju smrtnosti od raka

Statistike pokazuju kako se Hrvatska nalazi među pet zemalja s najlošijim petogodišnjim preživljavanjem kada je riječ o obolijevanju od karcinoma!

78

Unatoč suvremenim liječničkim metodama i sve naprednijim lijekovima, zabrinjavajuća je činjenica da se Hrvatska nalazi na samom europskom vrhu kada je riječ o smrtnosti povezanoj sa obolijevanjem od raka!

U Hrvatskoj, naime, na godinu od raka oboli oko 22 tisuće ljudi, a umire ih oko 14.000. Onkolozi smatraju kako ovakve poražavajuće brojke pobijediti možemo samo ustrajnom zajedničkom borbom. Predsjednik Hrvatskog onkološkog društva, Eduard Vrdoljak navedeno komentira: “Uvjeren sam da možemo pobijediti pomoću rane detekcije, znanja, ljubavi, novca, linearnih akceleratora i novih lijekova”.

Statistike pokazuju kako se Hrvatska nalazi među pet zemalja s najlošijim petogodišnjim preživljavanjem, a Dubravka Šuica, zastupnica u Europskom parlamentu stoga smatra nužnim da od Vlade i Ministarstva zdravstva, ali i od Europske unije tražiti sredstva namijenjena u ove svrhe, naglašavajući i kako Hrvatska za liječenje po bolesniku izdvaja tri puta manje nego zapadna Europa. Jednako važnim smatra se i što skorašnje uvođenje Nacionalnog plana za borbu protiv raka na koji se čeka već 10 godina, prenosi N1.

 

Komentari