Hrvatska dobila 694 novih policijskih službenika, od kojih se ističe broj policajki

47

Na Policijskoj akademiji održana je svečana prisega 14. naraštaja Programa srednjoškolskog obrazovanja za zanimanje policajac, koji je uspješno završilo 694 polaznica i polaznika.

Ova generacija istaknula se po jedinstvenom broju žena. Od ukupnog broja 218 je novih policijskih službenica, a 476 policijskih službenika. Toliku opredijeljenost žena za policijski posao, kao bitnu novinu u svom je obraćanju istaknuo i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović: „Ohrabrujuća je i činjenica što je ovo generacija koja, svi se nadamo, postavlja još jedan pozitivni trend u hrvatskoj policiji – prva ste generacija polaznika u kojoj su žene zastupljene s gotovo 33 posto. To posebno ističem, jer je dosadašnji prosjek zastupljenosti žena zaposlenih u policiji nešto malo veći od 18 posto.“

„S današnjim danom – polaganjem svečane prisege – počinje vaš osobni doprinos miru i sigurnosti Republike Hrvatske, njenih građana i njihove imovine. Dosljedno provođenje zakona, zaštita ustavnopravnog poretka, briga o sigurnosti naše domovine, njenih građana i posjetitelja – jednom riječju – stavljanje općeg interesa u fokus vlastitih života temeljne su zadaće policijskih službenika, a od danas to su vaša službena zaduženja. Provodite ih uvijek, stručno i predano, jer važna je to društvena uloga, koja sa sobom nosi i veliku odgovornost“, rekao je ministar Božinović.

Uz ministra, obiteljima i polaznicima Programa, koji su za ovu svečanu prigodu postrojeni na istom mjestu na kojem su se po prvi puta pred 29 godina postrojili i Prvi hrvatski redarstvenici, među kojima i Josip Jović, obratili su se i glavni ravnatelj policije Nikola Milina te voditeljica Policijske škole „Josip Jović“ Renata Odeljan, dok je okupljene uvodno pozdravio načelnik Policijske akademije, u ovom slučaju i moderator događaja, Dubravko Novak.

„Odlučili ste postati čuvari sigurnosti svih hrvatskih građana. Mjesta na kojima ćete raditi često su opasna i tragična mjesta događaja. Životne priče koje ćete gledati iz prve ruke i situacije s kojima ćete se susretati često su vrlo dramatične i nesretne. Policijski posao je stresan i težak, zahtjevan, često i pogibeljan“, istaknuo je glavni ravnatelj policije.

Prije samog čina prisege, najuspješnijim nastavnicima, odgajateljima i polaznicima ministar unutarnjih poslova i glavni ravnatelj policije uručili su nagrade, na čemu je zahvalio jedan od nagrađenih polaznika, svojim riječima pokazavši da je 14. naraštaj spreman i svjestan ozbiljnosti policijskog posla: „Svjesni smo ozbiljnosti, odgovornosti i važnosti koju pred nas postavlja policijski posao. No imamo dovoljno snage, volje i samopouzdanja suočiti se sa svim sigurnosnim izazovima, odgovorno obavljati postavljene zadatke i na dosljedan način primjenjivati policijske ovlasti. Uvjeren sam da svojim poštenjem, dužnošću i domoljubljem nećemo iznevjeriti vaše povjerenje koje nam od danas predajete – da časno služimo i štitimo našu zemlju i građane.“

Svečana prisega završena je tradicionalnim bacanjem kapa u zrak, no nakon toga uslijedilo je iznenađenje samih polaznika koji su kroz vlastite stihove, u maniri američkih marinaca, na duhovit i kreativan način okupljenima dočarali svoje desetomjesečno školovanje, prenijevši najupečatljivije događaje i vlastito viđenje nastavnika i obuke.

Komentari