Hoće li covid-19 ubiti demokraciju?

32

U vrijeme javno-zdravstvenih i ekonomskih problema koje su zahvatile cijeli svijet izgleda kao da se svi bave isključivo Covidom-19  te da nikoga nije briga ni za što drugo, makar postepeno dolazi do otkazivanja demokracije kakvu poznajemo. Nitko ne posvećuje odgovarajuću pažnju prema rastućim političkim i institucionalnim problemima u državama diljem svijeta. E pa vrijeme je za wake-up call!

Ekonomske posljedice krize COVID-19 zaokupljaju gotovo svačije misli i razgovore. I to s dobrim razlogom: Europska unija kreće prema smjeru najgore recesije u svojoj povijesti, a očekuje se i da će se gospodarstvo pasti za 7-12 posto. S druge strane mnogo manje u javnosti govori se o ozbiljnoj opasnosti koju pandemija predstavlja za…. demokraciju! Evo i kako…

Mađarska

Mađarski premijer Viktor Orban proveo je posljednje desetljeće napadajući slobodni tisak, nevladine udruge i političke protivnike, a sada je iskoristio krizu COVID-19 kao izgovor da progura zakone koji mu omogućuju da vlada dekretom unedogled. Ovo je prvi oblik novije europska diktature od zakona o omogućavanju iste od strane Adolfa Hitlera 1933. godine.

Rusija

U Rusiji su napadi na demokratske institucije još siroviji. Troje liječnika koji liječe pacijente s COVID-19 misteriozno su pali kroz prozore nakon što su ispitali i/ili kritizirali kako se država nosi s krizom. Slično se dogodilo i Janu Masaryku, čehoslovačkom ministru vanjskih poslova koji je pronađen mrtav ispod prozora svog stana u ožujku 1948. godine, dva tjedna nakon komunističkog preuzimanja.

Ovaj “trend” vidljiv je i u najvećim svjetskim demokracijama kao što su Sjedinjene Države, Brazil i Indija. Tko zna više, potencijalno je i opasniji…

SAD

Američki predsjednik Donald Trump uspio je politizirati pandemiju. Odbio je pomoći guvernerima, posebno onim demokratskim, da osiguraju potrebnu opremu, a čak je pokušao i presresti opremu koja je naručena privatno. Potpirivao je i otpor naredbama građanima da ostanu u kućama za vrijeme pandemije, s naglaskom na savezne države Michigan i Minnesotu koje su, vidi iznenađenja, pod demokratskom kontrolom.

Brazil

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro još jače i nasilnije napao je demokraciju. Kao rezultat loše promišljenog lockdown-a zbog kojeg su milijuni Indijaca preko noći ostali bez posla i gladni, vlada indijskog premijera Narendre Modija virusom se potom koristila za unapređenje antimuslimanske agende.

Istovremeno, brazilski predstavnik ekološke vlade izjavio je da sada kada mediji izviještavaju samo o covidu da sada napokon imaju priliku promijeniti pravila. Upravo to se i događa…

Jordan

Za vrijeme pandemije u Jordanu su zabranili tiskanje novina! A zašto…? Zato što im je vlada navela da papir prenosi bolest. Ono što znamo mi, a i tamo vladajuća manjina je da papir ne prenosi bolest, ali prenosi nešto puno važnije, prenosi informaciju. Da stvar bude još gora, po primjeru Jordana, Oman, Jemen, Maroko i Iran napravili su isto pod istim jadnim objašnjenjem.

Šokantno je da su dosadašnji napadi na demokraciju dobili gotovo nimalo međunarodne pozornosti. Zapravo je to tužno s obzirom kakvu je nepovratnu moć zbog toga dobila vladajuća manjina.

Države i vlade diljem svijeta iskorištavaju ovu pandemiju da dobiju još više moći koju nakon covid krize neće ni vratiti. Svijet je prestao obraćati pozornost. A kad će nas početi opet biti briga?- kada se otkaže demokracija. Budimo oprezno i spriječimo da najveća žrtva ove pandemije ne bude upravo demokracija. Stoga ponavljamo, vrijeme je za wake-up call!

izvor: balkaninsight.com

Komentari