“Heroji se ne zaboravljaju”, film o Hrvatu Peteru Tomichu, junaku američke vojske

45
Na blagdan sv Nikole, zaštitnika pomoraca vrijedno je prisjetiti se mornara, junaka Drugoga svjetskog rata, Petera Tomicha, o kojem je, u produkciji Hrvatske televizije, snimljen  dokumentarni film “Heroji se ne zaboravljaju”.
Redatelj filma je Ištvan Filaković, scenaristi su Vladimir Brnardić i Nenad Bach, direktor fotografije Dražen Lipka, montažer Mladen Radaković, autor glazbe je Nenad Bach, a pod ravnanjem maestra Alana Bjelinskog original je snimio Simfonijski orkestar HRT-a.
Peter Tomich rođen je 1893. godine u Prologu kraj Vrgorca.  Zvao se Petar Herceg, s obiteljskim nadimkom Tonić, koje je poslije pretvorio u prezime Tomić. U Ameriku je stigao 1913. godine gdje je stupio u vojsku. Nakon Prvoga svjetskog rata prešao je u mornaricu i postao glavni strojar na razaraču Utah.
Početak Drugoga svjetskog rata zatekao ga je u Pearl Harboru na Havajima, kada su Japanci napali SAD 1941. godine. Tomich je održavao stroj broda pogođena dvama torpedima dok ga većina posade nije napustila. Sve to događalo se pod paljbom japanskih aviona. Brod se naginjao, i Tomich je tjerao posadu da ode. On je za to vrijeme kontrolirao pritisak u stroju da ne bi došlo do eksplozije, jer bi tada poginuli i oni koji su se spasili plivajući. Unatoč njegovim naporima Tomich i još 58 članova posade, od njih 1001, ostali su zauvijek zarobljeni u brodu nedaleko od obale, piše Virtualni muzej iseljeništva Dalmacije.

U Pearl Harboru, uz Ford Island, još stoje ostaci nagnuta razarača Utah. Uz njega je postavljeno spomen-obilježje i ploča na kojoj je opisano Tomichevo herojsko djelo. Ploča je postavljena prilikom obilježavanja 30. obljetnice napada. Ronioci su tada uz ostatke broda položili urnu s Tomichevim pepelom.

 

Godinu dana nakon Tomicheve pogibije, u prosincu 1942. godine, u brodogradilištu Brown Shipbuilding u Houstonu porinut je ratni brod koji je dobio ime U. S. S. Tomich. Trideset godina služio je američkoj mornarici, a zatim je izbrisan iz registra i 1974. godine poslan u rezalište. Predsjednik Franklin D. Roosevelt Tomicha je posthumno odlikovao Medaljom časti američkoga Kongresa.

Mornarica je u Newportu na Rhode Islandu 1989. godine Pomorskoj akademiji izgradila muzej, školu i studentski dom, koje je nazvala Tomich Hall. Medalja je tamo bila izložena godinama, jer se nije moglo doći do Tomicheve rodbine. Trebalo je vremena da se dozna njegovo pravo prezime. Na koncu je medalja ipak predana obitelji u Hrvatskoj 18. svibnja 2006. godine, kada je američki nosač aviona Enterprise boravio u splitskoj luci, navodi se na stranicama Virtualnog muzeja iseljeništva Dalmacije.

 

Komentari