Gripa krenula krupnim koracima, rana epidemija sa ozbiljnim komplikacijama!

40

Sezona gripe ove je godine startala neuobičajeno rano, prije početka zime, a epidemiolozi kod oboljelih bilježe povećani broj komplikacija, i upozoravaju da bi ovogodišnja sezona mogla biti jednako opaka kao i prošla. U prvim mjesecima 2019. godine, podsjetimo, od gripe koja je u Hrvatsku stigla tek u siječnju, razboljelo se više od 60.000 ljudi, postotak komplikacija bio je visok, a smatra se da je više od 300 smrti u tom razdoblju bilo posljedica komplikacija gripe.

Dosad je laboratorijski potvrđeno 270 oboljelih, a svi su zaraženi virusom tipa A H1N1 ili tzv. svinjskom gripom. U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) procjenjuju da je realni broj oboljelih prešao 3.000 jer se većina osoba sa simptomima gripe ne javlja doktoru niti ide na laboratorijsko testiranje. Gripom su jednako pogođeni svi dijelovi Hrvatske, Istra i Primorje, Dalmacija, Slavonija, središnja i sjeverna Hrvatska.

Cijepite se!

Primjetno je kako se gripa počela pojavljivati sve ranije i trajati sve dulje.

– Donedavno je ovakva situacija bila tek u siječnju, no očito se trendovi mijenjaju – kaže virusolog Draženović, koji i dalje poziva na cijepljenje.

Ove godine cjepivo je “planulo” u rekordnom roku, tako da je osim 360 tisuća doza bilo naručeno još 30 tisuća koje su raspoređene po cijeloj zemlji.

S obzirom na to da su ta cjepiva namijenjena za rizične skupine ljudi, ostali mogu naručiti cjepivo preko ljekarne, odnijeti ga svom liječniku i cijepiti se.

Komentari