Greta Thunberg puni 18 godina, nadajući se da će 2021. biti godina buđenja

39

Jedna od najpoznatijih svjetskih tinejdžerica, švedska klimatska aktivistica Greta Thunberg, puni 18 godina i stječe sva prava u odrasloj dobi. Thunberg je pobudila međunarodnu pozornost kada se njezin usamljeni školski štrajk ispred švedskog parlamenta u kolovozu 2018. pretvorio u globalni pokret mladih.

U nedjelju navršava 18 godina, što joj daje pravo da se uda, pravo vožnje i pravo glasa na sljedećim švedskim općim izborima zakazanim za 2022. godinu. Zbog pandemije koronavirusa, klimatski prosvjedi i skupovi ove su godine smanjeni, a Thunberg i drugi morali su pribjeći internetskim prosvjedima.

Od 2018. Thunberg je imala dvije uzastopne nominacije za Nobelovu nagradu za mir, dobila je nekoliko drugih priznanja i nagrada te se obratila svjetskim čelnicima na raznim konferencijama i summitima. Njezin poziv za okupljanje bio je “slušati znanost”, pozivajući donositelje odluka na akciju, a više je puta kritizirala političare.

Thunberg više nije dijete, ali njezina borba za klimu vjerojatno će se nastaviti neometano. I dalje se nada da 2021. može biti godina promjena.

Izvor: SBS

Komentari