Gradonačelnik Seula je nestao, telefon mu je isključen, potraga je u tijeku

22

Vlasti su u četvrtak objavile da traže gradonačelnika glavnog grada Južne Koreje, Seula, koji je nestao usred optužbi za seksualno uznemiravanje nakon što je ostavio poruku, objavila je policija. Policija je priopćila da je tražila gradonačelnika Park Won-a nedaleko od malog brda u seulskom kvartu Sungbuk gdje je posljednji put otkriven njegov signal mobitela. Rekli su da je telefon trenutno isključen.

Njegova je kćer u četvrtak popodne nazvala je policiju i rekla da je otac ostavio verbalnu poruku prije nego što je napustio njihov dom oko 4-5 sati ranije. Kći nije objasnila sadržaj poruke, rekao je službenik Policijske agencije za metropolitansku regiju u Seulu koji je bio odgovoran za operaciju potrage. Njegova je kći rekla da je odlučila nazvati policiju jer nije mogla kontaktirati oca telefonom.

U potragu je mobilizirano oko 300-400 službenika i dronova, navodi policija. Kim Ji-hyeong, dužnosnik metropolitanske vlade u Seulu, rekao je da se Park nije pojavio na poslu iz neutvrđenih razloga u četvrtak i otkazao je sav raspored, uključujući sastanak s predsjedničkim dužnosnikom u uredu gradske vijećnice u Seulu.

Razlog nestanka Parka nije bio jasan. Televizijska mreža SBS sa sjedištem u Seulu izvijestila je da je jedna od tajnica Parka podnijela prijavu policiji u srijedu navečer zbog navodnog seksualnog uznemiravanja, neželjenog fizičkog kontakta koji je započeo još 2017.

Park, dugogodišnji građanski aktivist i odvjetnik za ljudska prava, izabran je za gradonačelnika Seula 2011. godine. Postao je prvi gradonačelnik grada koji je u lipnju prošle godine izabran za treći mandat. Park je uglavnom održavao svoje aktivističke boje kao gradonačelnik, kritizirajući ono što je opisao kao rastuće socijalne i ekonomske nejednakosti u zemlji i korumpirane veze između velikih poduzeća i političara. U početku se Park etablirao kao žestoki protivnik bivšeg konzervativnog predsjednika Park Geun-hye i otvoreno je podržao milijune ljudi koji su preplavili gradske ulice krajem 2016. i 2017. Park Geun-hye službeno je smijenjen s dužnosti u ožujku 2017. i trenutno izvršava zatvorsku kaznu zbog primanja mita i drugih optužbi.

Seul, grad s 10 milijuna ljudi, novo je središte epidemije koronavirusa u Južnoj Koreji otkad je ta zemlja početkom svibnja olakšala svoja stroga pravila društvenog distanciranja. Vlasti se bore da pronađu kontakte uslijed naleta u slučajevima povezanim s noćnim klubovima, crkvenim službama, velikim skladištem e-trgovine i prodavačima od vrata do vrata u Seulu. Park Won vodio je agresivnu antivirusnu kampanju, zatvarajući tisuće noćnih klubova i zabranjujući događaje i sastanke u glavnim ulicama grada.

Izvor: AP

Komentari