Grad Rijeka kao vjerovnik podržao plan za spas 3. maja

58

Potpisivanjem izjave o odgodi naplate većine dugovanja brodogradilišta 3. maj prema gradskom proračunu, Grad Rijeka se pridružio aktivnostima u cilju ponovnog pokretanja proizvodnje u jednom od najvećih riječkih poduzeća.

Kako je rečeno na gradonačelnikovom kolegiju, na ovaj se način Grad Rijeka priključio aktivnostima na stvaranju preduvjeta za izdavanje državnog jamstva za kreditno zaduženje društvu 3. maj, potrebnog kako bi se mogle isplatiti zaostale plaće radnicima, pokrenula proizvodnja te dovršile započete novogradnje.

Naime, Vlada je 22. kolovoza donijela odluku da će dati državno jamstvo za kredit u visini od 150 milijuna kuna ako se ispuni nekoliko uvjeta, od kojih je jedan da 3. maj regulira odnose s vjerovnicima na način da se naplate većeg dijela dugovanja odgodi do 1. rujna 2021. godine. U tom smislu, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel je potpisao izjavu kojom se slaže da će se od 3. maja, nakon što tvrtka dobije kredit, naplatiti 15% glavnice duga, a isplata preostalih 85% potraživanja odgoditi na razdoblje od dvije godine, nakon čega bi se ponovo razmotrila moguća rješenja namirenja preostalih potraživanja. Potraživanja Grada Rijeke od 3. maja s osnove glavnice iznose 6,9 milijuna kuna, odnosno 15% potraživanja iznosi 1,039 milijuna kuna, a ostatak 5,8 milijuna kuna.

Grad Rijeka ni do sada nije poduzimao prisilnu naplatu ili blokadu računa prema 3. maju, a do sada je utrošeno oko 150 tisuća kuna u osiguravanje toplih obroka za radnike, financiran je prijevoz autobusima radnika 3. maja koji rade u brodogradilištu ‘Viktor Lenac’ te u suradnji s Primorsko-goranskom županijom osiguravana pomoć za djecu radnika,“ kazao je gradonačelnik Obersnel, istaknuvši kako su u cilju pronalaska rješenja sindikati bili vrlo konstruktivni, a veliku je ulogu imao i novi-stari direktor 3. maja Edi Kučan.

Ocijenio je kako je osiguravanje kredita za nastavak proizvodnje tek palijativna mjera te da brodogradilište 3. maj neće biti održivo bez pronalaska strateškog partnera. Naglasio je značaj 3. maja za riječko gospodarstvo, potkrijepivši svoju tvrdnju izvješćem FINA-e o riječkom gospodarstvu za 2018. godinu. Naime, kako zbog problema u poslovanju 3. maj nije niti predao financijsko izvješće o poslovanju za proteklu godinu, izvješće FINA-e pokazuje da unatoč tome što brojke govore o povećanju broja poduzetnika, prihoda od prodaje u zemlji te prosječne neto plaće, segment velikih poduzetnika pokazuje oko tisuću manje zaposlenih, smanjenje ukupnih prihoda za 1,2 milijarde kuna te pad prihoda od izvoza za 470 milijuna kuna.

Pogled na sliku riječkog gospodarstva najbolje pokazuje koliko je 3. maj značajan za ukupnu uspješnost riječkog gospodarstva. Zato smatramo da 3. maj mora opstati i vjerujemo da će se ponovnim pokretanjem proizvodnih aktivnosti ova slika bitno promijeniti,“ kazao je gradonačelnik Obersnel.

Komentari