Google vam sada dopušta uklanjanje osobnih podataka iz njegovih rezultata pretraživanja

143
google

U eri interneta ideja o osobnoj privatnosti sve je samo ne mit. S nekoliko pritisaka na tipku gotovo svatko može dobiti vašu kućnu adresu, broj telefona, e-poštu, dob i imena članova vaše obitelji. Činjenica da su ove informacije lako dostupne dovodi nas sve u opasnu poziciju da budemo žrtve prijevare, uhođenja i nasilja.

Ono što situaciju čini još gorom je to što su naši podaci stavljeni na internet bez ikakvog našeg pristanka.

Dobra je vijest da je Google upravo napravio veliku promjenu koja nam svima daje malo više kontrole nad osobnim podacima. Dana 27. travnja, tvrtka je objavila da će omogućiti bilo kome da zatraži uklanjanje svojih osobnih podataka iz značajke pretraživanja.

„Otvoreni pristup informacijama ključni je cilj Pretraživanja, ali jednako je tako i osnaživanje ljudi s alatima koji su im potrebni kako bi se zaštitili i zadržali privatnost,  svoje osjetljive podatke koji ih mogu identificirati. Zato ažuriramo naša pravila kako bismo pomogli ljudima da preuzmu veću kontrolu nad svojom online prisutnošću u Pretraživanju,” objavila je Michelle Chang, voditeljica globalne politike Googlea za pretraživanje, na blogu tvrtke.

“Internet se uvijek razvija – s informacijama koje se pojavljuju na neočekivanim mjestima i koriste se na nove načine – pa se i naše politike i zaštite moraju razvijati”, nastavila je Chang.

Nova politika također omogućuje ljudima da zatraže uklanjanje osobnih podataka u Pretraživanju koji bi se mogli koristiti za financijske prijevare, kao što su vjerodajnice za prijavu ili brojevi računa.

Iako je Googleova nova politika korak u pravom smjeru, ona ne rješava problem u potpunosti

Važno je upamtiti da uklanjanje sadržaja iz Google pretraživanja neće ukloniti sadržaj s interneta, zbog čega biste mogli izravno kontaktirati hosting stranicu, ako vam odgovara”, rekla je Chang.

Imate li neke osobne podatke koji se pojavljuju u Google pretraživanju i koje biste željeli ukloniti? Posjetite stranicu podrške za temu, pomaknite se prema dolje i kliknite vezu “Pokreni zahtjev za uklanjanje”. Dok budete slijedili upute, moći ćete navesti osobne podatke koji se prikazuju u Pretraživanju i od vas će se tražiti da podijelite popis relevantnih pojmova za pretraživanje, kao što su vaše puno ime, djevojačko prezime i nadimak. Također ćete moći podijeliti dodatne pojedinosti prije podnošenja zahtjeva.

Nakon podnošenja zahtjeva, trebali biste primiti e-poruku od Googlea koja potvrđuje da je zahtjev primljen. Nije jasno koliko će trajati proces uklanjanja.

Googleove nove promjene pravila dolaze tijekom porasta online prijevara

Savezna komisija za trgovinu izvijestila je da su potrošači izgubili 5,8 milijardi dolara zbog prevaranata u 2021., što je skok od 70% u odnosu na prethodnu godinu.

Velik dio prijevara počinje putem internetskih prijevara, kao i putem krađe identiteta i telefonskih nagovaranja.

Izvor: Upworthy

L.B.

Komentari