Gabrijela Žalac nije politički odgovorna za prometnu nesreću?! Gdje je nestala ljudska i moralna odgovornost?

48

Gabrijela Žalac, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU, u subotu je u  Vinkovcima, oko 10 sati, osobnim automobilom Peugeot 308  naletjela na djevojčicu i teško je ozlijedila. Djevojčica je iz vinkovačke bolnice hitno prebačena u Osijek gdje je operirana. Srećom, djevojčica se uspješno oporavlja.

Očevidom prometne nesreće koja se dogodila oko 10 sati u Vinkovcima, u ulici Sv. Ćirila i Metoda, utvrđeno je kako je osobnim vozilom „Peugeot 308“, vinkovačkih registracijskih oznaka, upravljala 40-godišnjakinja iz Vinkovaca.
 
Do prometne nesreće je došlo kada je 10-godišnje dijete neoprezno pretrčavalo kolnik u trenutku kada se kolnikom kretalo osobno vozilo te je došlo do udara vozila u dijete.
U Općoj županijskoj bolnici u Vinkovcima utvrđeno je kako je dijete teže ozlijeđeno te je prevezeno u KBC Osijek radi daljnjeg liječenja. Nad 40-godišnjakinjom je na mjestu događaja izvršeno alkotestiranje te nije utvrđena prisutnost alkohola (0,00 g/kg).

S obzirom da je vozačica upravljala vozilom s nevažećom vozačkom dozvolom, sukladno članku 196. st.1 Zakona o sigurnosti prometa na cestama, izrečena joj je novčana kazna u iznosu od 1000,00 kn, odnosno 500,00 kn ukoliko se plati na mjestu utvrđenja prekršaja, što je vozačica odmah i učinila.
Očevidom prometne nesreće rukovodila je zamjenica općinskog državnog odvjetnika.“, priopćila je policija.

Teško je u priopćenju ne uočiti rečenicu kako je „10-godišnje dijete neoprezno pretrčavalo kolnik u trenutku kada se kolnikom kretalo osobno vozilo te je došlo do udara vozila u dijete“.

Dijete se, prema navodima policije, tako našlo na putu ministrici Žalac koja je sjela za upravljač s nevažećom vozačkom dozvolom. Vozačka dozvola istekla joj je u lipnju 2016. godine!

A što s pravilom u prometu prema kojemu pješak uvijek ima prednost, vozač je dužan „obratiti pažnju na pješake koji se nalaze na kolniku ili stupaju na kolnik!“

Ministrica Žalac izrazila je duboko žaljenje na svojoj Facebook stranici?!

Nakon ovog nesretnog dana, još jednom iskazujem duboko žaljenje zbog nesreće. Posjetila sam svoju malu dragu susjedu u bolnici koja se, hvala dragom Bogu, dobro oporavlja. Srećom, potkoljenica je sanirana samo repozicijom i fiksirana longetom. Moje misli i molitve su uz djevojčicu i njezinu obitelj te joj želim što brži oporavak…

Što se tiče vozačke dozvole, propustila sam produljiti njezinu valjanost koju sam, kao i svi građani, dužna produljiti svakih 10 godina te se zbog navedenog propusta ispričavam javnosti. Kaznu sam platila odmah sukladno Zakonu.“, objavila je Žalac i izazvala brojne komentare.

„Nevjerojatno je da ste odlučili ne preuzeti odgovornost za ovo. Bilo koji ministar ili ministrica u nekoj razvijenoj demokraciji ne bi dvaput razmislio prije nego bi podnio ostavku. Nesreća se može dogoditi svakome, ali vi danas niste smjeli upravljati automobilom. Jeste li svjesni da do nesreće ne bi ni došlo da vi niste sjeli za volan unatoč tome što niste smjeli?“, jedna je od reakcija na ministričinu  objavu.

„Norveška – član vlade zabunom ode na privatni odmor sa službenim mobitelom te daje ostavku, Kanada – vladin dužnosnik ode službenim autom do trgovine po pelene za dijete i daje ostavku odmah po povratku…“,  jedan je od komentara.

U svojoj objavi ministrica Žalac zahvaljuje Bogu što je s djevojčicom sve dobro prošlo i istodobno koristi priliku opravdati se zbog vozačke dozvole. Napominje kako je platila kaznu sukladno zakonu?!  U iskazivanju dobrih želja za brzi oporavak djeteta ipak nema mjesta za saniranje političke štete, zar ne?! Ne ide to u istom paketu.

U Hrvatskoj je dovoljno zasuziti, izraziti žaljenje i nastaviti dalje. Ostavka kao čin moralne odgovornosti nije niti u primozgu naših političkih kapitalca.

Jasno da se u ovakvoj situaciji može naći svatko tko sjeda za upravljač automobila, no Gabrijela Žalac obnaša funkciju ministrice i to za nju nikako ne bi trebala biti olakotna okolnost!

Iz Ureda predsjednice  poručili su kako je slučaj ministrice Gabrijele Žalac “pitanje moralne i etičke odgovornosti dužnosnice i građanke”.

Potresena ministrica Žalac danas se pojavila pred novinarima i kazala kako je u subotu, odmah nakon nesreće, premijeru Andreju Plenkoviću ponudila ostavku, a danas i mandat na raspolaganje.

„…Uopće me ne opravdava da imam nevažeću vozačku dozvolu. To je takav splet okolnosti… Pored moje ulice je dijete istrčalo, pokušala sam je izbjeći, srećom da nitko nije naišao iz suprotnog smjera...’, rekla je Žalac kroz suze.

U subotu se o ovome oglasila i Vlada. Poručili su kako ne očekuju da ministrica Žalac ponudi ostavku jer u cijelom slučaju nema političke odgovornosti. U tome i jest kvaka.
Dok god se politička odgovornost odvaja od ljudske i moralne, izgubljeni smo!

Nakon ovog nesretnog dana, još jednom iskazujem duboko žaljenje zbog nesreće. Posjetila sam svoju malu dragu susjedu u…

Objavljuje Gabrijela ŽalacSubota, 9. ožujka 2019.

Komentari