Fred Matić o zabrani pobačaja u Poljskoj: “Kada šutimo, onda znači da podržavamo i pritom ostavljamo vrata otvorena za takav scenarij i u Hrvatskoj”

  24

  Eurozastupnik i izvjestitelj EP-a za seksualno i reproduktivno zdravlje i prava žena Predrag Fred Matić zatražio je od Hrvatske da se izjasni o zakonu o pobačaju. Poljska je zakonom zabranila pobačaj, a Fred Matić podsjetio je da šutnja znači da podržavamo takvu odluku i ostavljamo prostor za takav scenarij i u Hrvatskoj.

  Očekivao bih da  premijer Plenković komentira ovu odluku iz Poljske i jasno svrsta Hrvatsku u društvo onih zemalja koje ne podržavaju eklatantno kršenje ljudskih prava i civilizacijski korak unazad. Posebice uzimajući u obzir činjenicu da su iste ultrakonzervativne snage aktivne i u Hrvatskoj i da i nas čeka donošenje Zakona o pobačaju, a za koji ponovno apeliram da se donese što prije i da se njime osigura legalan i dostupan siguran pobačaj. Kada šutimo, onda znači da podržavamo i pritom ostavljamo vrata otvorena za takav scenarij i u Hrvatskoj. Nedavne najave resornog ministra Beroša o obveznom savjetovanju prije pobačaja u Hrvatskoj korak su upravo u smjeru Poljske i moramo biti svjesni činjenice da ono što se jučer dogodilo u Poljskoj, sutra može postati realnost i u Hrvatskoj,“ kazao je Fred Matić za Jutarnji list.

  Fred Matić upozorio je da je odluka Ustavnog suda Poljske težak udarac za stečena ljudska prava, zdravlje i živote žena. Istaknuo je kako ono što posebno zabrinjava jest činjenica da je takva odluka donesena u jeku pandemije: „Ovakve odluke zabrinjavaju i plaše i moraju biti upozorenje za cijelu Europsku uniju da je vrijeme za provođenje rasprave o činjenici da neke države članice kontinuirano krše temeljne vrijednosti Europske unije. Ne mogu se vječno skrivati iza argumenta nacionalnog suvereniteta i nadležnosti država članica. Pitanje ljudskih prava i temeljnih vrijednosti mora biti nadnacionalno pitanje.“

  Posebno je istaknuo kako takve zakonske prepreke dovode do većeg broja pobačaja u nesigurnim uvjetima. Godišnje se izvrši oko 25 milijuna nesigurnih pobačaja, a 8 milijuna pobačaja se izvodi u opasnim uvjetima. Svake godine diljem svijeta zbog toga umre 23 000 žena. Fred Matić za Jutarnji list naglasio je: „Pobačaj je težak izbor, ali na kraju, to mora biti izbor.“

  Zato, Fred Matić priprema izvješće na temu stanja seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava žena u EU-u o kojemu će Europski parlament raspravljati u idućem razdoblju. U izvještaju Fred Matić pokriva nekoliko najvažnijih područja: sveobuhvatna seksualna edukacija, planiranje obitelji i kontracepcija, siguran i legalan pobačaj i zdravstvena skrb za majke i trudnice. Cilj izvještaja je čvrst stav s pristupom utemeljenim na ljudskim pravima i naglaskom na to da svatko u EU mora imati pristup seksualnoj edukaciji utemeljenoj na dokazima, kontracepciji, sigurnom i besplatnom pobačaju te da zdravstvena skrb za majke mora biti visoko kvalitetna i široko dostupna, prenosi Jutarnji list.

  Komentari