Francuska najavljuje “postupnu” zabranu divljih životinja u cirkusima

13

Francuska je priopćila kako će postupno zabraniti divlje životinje u putujućim cirkusima kao dio opsežnih mjera za dobrobit životinja. U utorak je ministrica ekologije Barbara Pompili rekla: “Naš se odnos prema divljim životinjama promijenio.” Također je najavila zabranu uzgoja životinja za krzno i držanja dupina i orka u zatočeništvu u morskim parkovima.

Vodeće skupine za zaštitu životinja taj su potez pozdravile kao “povijesnu pobjedu”. “Vrijeme je da otvorimo novo doba u našem odnosu s tim divljim životinjama”, rekla je gđa Pompili tijekom konferencije za novinare. “Vrijeme je da naša fascinacija predaka tim divljim bićima više ne znači da će završiti u zatočeništvu.” Ministar nije iznio precizan raspored promjena, ali rekao je da će se one provesti “u godinama koje dolaze”. “Određivanje datuma ne rješava sve probleme”, rekla je novinarima. Medvjedi, tigrovi, lavovi, slonovi i druge divlje životinje više neće biti dopušteni u putujućim cirkusima. No, vlada je rekla da se pravila neće odnositi na zoološke vrtove i druge trajne atrakcije ili predstave.

Pompili rekla je da tri francuska morska akvarija više neće moći uzgajati ili dovoditi nove dupine ili orke. Neće se graditi novi morski akvariji, rekla je. Ministar je dodao da vlada razmatra stvaranje utočišta za životinje koje su trenutno u zatočeništvu. Pompili je istakla da će vlada ponuditi paket od 8 milijuna eura za pomoć cirkusima i morskim parkovima da se prilagode novim mjerama. “Tražimo od cirkusa da se izmisle ponovno”, rekla je. “Ta će se tranzicija širiti kroz nekoliko godina jer će promijeniti život mnogih ljudi.”

No najava je naišla na bijes cirkuske industrije. “Nije nas htjela slušati”, rekao je William Kerwich, šef sindikata trenera cirkuskih životinja, za agenciju AFP. “Tko će platiti meso za lavove i tigrove i hranu za slonove? Cirkusi će morati napustiti svoje životinje, a ministar će biti odgovoran”, dodao je. Grupe za zaštitu životinja u međuvremenu su pohvalile vladinu najavu.” PETA je na Twitteru napisala: “Hvala svima onima koji su pomogli da se ovo ostvari.”

Izvor: BBC

Komentari