Fontane na Jadranskom trgu osvjetljene zelenom bojom

  21
  Izvor: Grad Rijeka

  Fontane na Jadranskom trgu svijetlile su sinoć zelenom bojom povodom obilježavanja Međunarodnog dana gastroshize (Gastroschisis Awareness Day), a na inicijativu organizacije Avery’s Angels.

  Gastroshiza je prirođena anomalija probavnog sustava, odnosno ispadanje trbušnih organa kroz defekt trbušne stjenke. Može se dijagnosticirati ultrazvukom u trudnoći a po porodu je potrebna hitna operacija.

  Međunarodni dan gastroshize obilježava se 30. srpnja u brojnim zemljama svijeta kao spomen na datum kada je uslijed iznenadnih komplikacija zbog ove bolesti umro tromjesečni dječak Avery Rauen, čija je majka osnovala fondaciju Avery’s Angels Gastroschisis Foundation.

  Fondacija okuplja odrasle i djecu rođenu s gastroshizom te njihove roditelje, liječnike, medicinske sestre, razne stručnjake i znanstvenike a od 2019. godine djeluje i u Hrvatskoj.
  Osvjetljavanjem fontana na Jadranskom trgu zelenom bojom koja simbolizira gastroshizu, Grad Rijeka pridružuje se drugim gradovima u cilju podizanja svijesti o ovoj bolesti čiji je uzrok još uvijek nepoznat.

  Komentari