Fizičar kaže da paralelni svemiri definitivno postoje i da ćemo ih uskoro moći istražiti

41

Vrhunski svjetski fizičari iznose nekoliko nevjerojatnih teorija o paralelnim svemirima, podržavajući tvrdnje Stephena Hawkinga. Teoretski fizičar Sean Carroll sugerira da neki tragovi u “strukturi malih razmjera” našeg svemira vode do postojanja drugog paralelnog svemira. Te su tvrdnje iznesene na podcastu Joe Rogan Experience.

Prema Carrollu, činjenica da elektroni, fotoni i druge čestice nemaju jedno postavljeno mjesto na ovom svijetu, sugerira da postoje i drugi paralelni svemiri. U daljnjem intervjuu za News.com.au, Carroll je govorio o tim tvrdnjama. “Ali događa se puno više”, rekao je. “Ne ostvaruje se zapravo svaki svijet koji zamišljate.” Prihvatili smo zdravorazumska pravila fizike u ovom svijetu, ali istina je da se zdrav razum kvari na vrlo malim razinama. Na kvantnoj razini prostor se sastoji od malih čestica koje iskaču i izlaze iz postojanja.

Bellov teorem može pružiti odgovore koje smo tražili. Fokusiran je na situacije u kojima male čestice dolaze u kontakt, a zatim odvojeno. “Još uvijek postoje jednadžbe, fizička pravila, obrasci kojih se moramo poštivati. Neki mogući zamjenski svjetovi mogu se ostvariti. Ali ne svi ”, rekla je Carroll. Carroll je uvjeren da je svemir beskrajno stara cjelina koja se neprestano napuhuje. Također sugerira da vrijeme ide naprijed i nazad. Ne postoje jednostavne riječi koje bi mogle objasniti kvantnu fiziku.

“Koliko mi trenutno znamo”, piše on. „Kvantna mehanika nije samo približavanje istini; to je istina. Fizika je zaglavila pokušavajući shvatiti osnove prirode i Velikog praska. Vrijeme je da napravite korak unatrag i shvatite njegove temelje. Vrijeme je da se pozabavimo našim razumijevanjem kvantnog svijeta. ” 2011. fizičar Brian Greene napisao je prilično zadivljujuću knjigu “Skrivena stvarnost: paralelni svemiri i duboki zakoni kozmosa” kojom su natjerali ljude da postavljaju pitanja. “Gotovo ne možete izbjeći postojanje neke verzije multiverzuma u svojim studijama ako dovoljno duboko ugurate matematičke opise fizičkog svemira”, rekao je Greene za NPR.

„Mnogi od nas razmišljaju o jednoj ili drugoj verziji paralelne teorije svemira. Ako su sve to velike gluposti, onda je to mnogo izgubljenog truda ulazeći u ovu daleku ideju. Ali ako je ova ideja točna, to je fantastičan preokret u našem razumijevanju.” Stephen Hawking rekao je da je teorija Velikog praska otvorila mogućnost za mnoge druge svemire. Ljudi dugo nisu mogli razumjeti kvantnu fiziku. Međutim, Carroll vjeruje da će se to promijeniti u bliskoj budućnosti. Živimo u eri napredne tehnologije i nemoguće je ništa. “Sad smo u tome sve bolji”, kaže Carroll. “Tehnologija se poboljšala. Možda će se stvari promijeniti.”

Green, Carroll i Hawking istaknuli su točku. Istraživači iz nacionalnog laboratorija Oak Ridge u Tennesseeju pokušat će utvrditi jesmo li okruženi drugim multiverzumima. Možda postoje samo zrcalne slike ove stvarnosti. Stručnjaci šalju snop subatomskih čestica niz tunel od 50 metara, pored jakog magneta, u neprobojni zid. “Ako postoji, formirao bi mjehur stvarnosti koji se ugnijezdio u tkivu prostora i vremena zajedno s našim poznatim svemirom, s nekim česticama koje se mogu prebacivati ​​između njih dvoje”, rekla je vodeća istraživačica Leah Broussard u intervjuu za New Scientist.

Izvor: Healthy Food House

Komentari