Farmaceuti u šoku! Joe Biden ukida patente proizvođača cjepiva kako bi ono postalo dostupnije za proizvodnju siromašnim zemljama

74

Američki predsjednik Joe Biden i njegova administracija odlučili su dati podršku prijedlogu za odricanje intelektualnog vlasništva na cjepiva protiv koronavirusa. Razlog tome je zaštita siromašnih zemalja te povećanje globalne proizvodnje cjepiva te opskrba njime. Ova odluka je od velikog značaja s obzirom na pritisak farmaceutskih kompanija i tvrdokorne branitelje prava na intelektualno vlasništvo. Joe Biden procijenio je kako je potrebno što prije zaustaviti pandemiju koronavirusa i sačuvati milijune života što je mnogo važnije od jednakih prava na profit.

Američka trgovinska predstavnica Katherine Tai rekla je da će SAD sada pokrenuti međunarodne rasprave kako bi se dogovorio modalitet odricanja od zaštite patenata tijekom trajanja pandemije: „Ovo je globalna zdravstvena kriza, a izvanredne okolnosti pandemije zahtijevaju izvanredne mjere. Snažno vjerujemo u zaštitu intelektualnog vlasništva, ali u službi prestanka ove pandemije spremni smo podržati odricanje od te zaštite za cjepiva protiv Covida-19.“

Savjetnici su Bidenu preporučili brzu reakciju zbog rasta slučajeva u Indiji, Nepalu i ostalim dijelovima svijeta, a senator Bernie Sanders s kolegama je proslavio Bidenovu odluku tvrdeći da je to nužan korak za spašavanje mnogih života.

Industrija lijekova nije presretna takvom odlukom koja je barem zasada široko kritizirana tezama da će dovesti do pada kvalitete i krivotvorenja novih cjepiva. Isto tako, tvrde da će siromašnim zemljama trebati godine za izgradnju tvornica u kojima mogu proizvoditi generička cjepiva. No, ova će odluka zasigurno rezultirati bržim cijepljenjem i spriječiti pojave novih inačica koronavirusa.

 “Ovim odricanjem možemo dijeliti recepte proizvodnje cjepiva, uglavnom razvijene dolarima poreznih obveznika, uz istovremeno osiguravanje razumnih honorara američkim proizvođačima”, izjavio je i zastupnik Lloyd Doggett koji predsjedava zdravstvenim pododborom House Ways and Means.

Farmaceutski menadžeri i republikanci su osudili odluku i prognozirali da će ona ubrzo biti povučena. Tvrde da bi ukidanje patenata moglo imati drastičan utjecaj na njihovu sposobnost proizvodnje cjepiva, jednako kao i na ukidanje američkih radnih mjesta. Strahuju i da će farmaceutski rivali iz Kine i Rusije sad lakše pokrasti izume američkih i zapadnih proizvođača, što će obesmisliti daljnje inovacije.

Cijene dionica za Pfizer-BioNTech i Modernu naglo su privremeno pale nakon što je vijest o Bidenovoj odluci javno objavljena, no vrlo brzo sve se vratilo na staro, piše Slobodna Dalmacija.

Komentari