Facebook nastoji zaustaviti širenje lažnih informacija uoči Europskih izbora

16

Budući da se bliže izbori za Europski parlament, tvrtka Facebook nastoji ukloniti lažne informacije. S tim je ciljem Facebook unajmio tzv. fact checkere, odnosno neovisne vanjske agencije koje se bave provjeravanjem točnosti informacija.

U to je uključeno 21 agencija, koje će provjeravati informacije na 14 jezika, uključujući i hrvatski. Sve su agencije priznate od Međunarodne mreže za provjeru činjenica (International Fact –checking Network), a u Hrvatskoj je to Faktograf.

Suzbijanje širenja lažnih informacija provodit će se tako da kad se neka vijest označi kao lažna, na Facebooku će se pojaviti na dnu News Feeda i time biti manje vidljiva korisnicima društvene mreže. Stranice koje nastave objavljivati lažnu vijest, imat će smanjen doseg za sadržaj koji objavljuju te neće moći više zarađivati niti oglašavati na svojoj stranici.

Na taj način će se, pretpostavlja se, smanjiti širenje lažnih informacija za 80%. Administratori facebook stranica mogu provjeriti status svoje stranice po pitanju kršenja Standarda zajednice u rubrici Quality tab. Tamo će moći provjeriti i to je li im stranica provjeravana od agenata za suzbijanje lažnih informacija. Osim fact checkera sustav Click Gap provjeravat će kvalitetu stranica tako da uspoređuje brojeve klikova.

Na taj će način Facebook pokušati smanjiti širenje senzacionalističkih vijesti pred Europske izbore, a kako bi korisnicima omogućio primanje samo točnih i provjerenih informacija.

 

 

Komentari