Evo zašto je detoksikacija samo mit

Kome uopće možemo vjerovati

73

Neprestano smo gotovo bombandirani natpisima koliko je svako malo potrebno dobro detoksicirati tijelo raznim zdravim i magičnim smoothijima, čajevima, tretmanima, tabletama…

Detoksikacija koja se često opisuje kao ispiranje tijela od toksina i nečistoća koje je tijelo nezdravim načinom života akumiliralo, zapravo je samo jako profitabilan mit kojeg su nam servirale pseudoznanstvene ustanove.

Jedna vrsta detoksikacije čista je obmana!
Edzard Ernest, profesor Sveučilišta Exter, ustvrdio je da u današnje vrijeme postoje dva tipa detoksikacije. Jedan je respektabilan, dok se drugi odnosi na čistu obmanu „običnih“ ljudi. Onaj respektabilni uključuje medicinski tretman ovisnika.

Kako se detoksicirati?
Kako bi se tijelo detoksiciralo, potrebno je najprije da se ono intoksicira. Tijelo u tom procesu intoksikacije trpi nagomilavanje teških metala i droga ili čak određenih neopasnih supstanci, ali u pretjeranim količinama.Nakon takvog stanja tijelo zahtjeva kvalitetan i ozbiljan zdravstveni pristup, a ne obične zdrave sokove koji svakako imaju kvalitetan sadržaj, ali se nikako ne smiju prodavati pod lažnom propagandom.

Proizvođači proizvoda za detoksikaciju ne znaju što je doksikacija, a ni što su toksini
Navedimo samo kako takva obmana traje gotovo 10 godina. Znanstvenici iz britanske humanitarne udruge Sense about Science još su 2009. godine izvršili ispitivanje proizvođača svih proizvoda koji se vode kao detoksikatori. Proizvođači takvih proizvoda nisu imali dokaze o njihovoj učinkovitosti, niti su bili spodobni odgovoriti na pitanje što se podrazumijeva pod pojmom detoksikacija pa čak ni nabrojiti toksine.

Komentari