Evo što se zapravo događa ako svoj telefon punite preko noći

160
mobitel punjenje

U svijetu litij-ionskih baterija pametni telefoni zauzimaju središnje mjesto. Ipak, oni su također potaknuli stalnu raspravu: uzrokuje li dugotrajno punjenje (ili punjenje preko noći) štetu na vašoj bateriji?

Brojni čimbenici određuju životni vijek baterije telefona, uključujući starost proizvodnje i kemijsku starost. Potonje se odnosi na postupnu degradaciju baterije zbog čimbenika kao što su fluktuacije temperature, obrasci punjenja i pražnjenja i cjelokupna upotreba. Tijekom vremena, kemijsko starenje litij-ionskih baterija smanjuje kapacitet punjenja, životni vijek baterije i performanse.

Prema Appleu:Normalna [iPhone] baterija dizajnirana je da zadrži do 80% svog izvornog kapaciteta nakon 500 potpunih ciklusa punjenja kada radi u normalnim uvjetima.”

Istraživanje je pokazalo da bi baterija pametnog telefona iz 2019. mogla u prosjeku proći 850 ciklusa punjenja/pražnjenja prije nego što padne ispod 80% kapaciteta. To znači da ostaje samo 80% početnog kapaciteta baterije nakon otprilike dvije do tri godine korištenja. U ovom trenutku baterija se počinje osjetno brže prazniti.

Trebate li puniti telefon preko noći?

Većini pametnih telefona nove generacije trebat će između 30 minuta i dva sata da se potpuno napune.

Vrijeme punjenja ovisi o kapacitetu baterije vašeg uređaja – veći kapaciteti zahtijevaju više vremena – kao i o tome koliko energije vaš punjač daje. Punjenje telefona preko noći ne samo da je nepotrebno, već i ubrzava starenje baterije. Trebalo bi izbjegavati pune cikluse punjenja (od 0% do 100%) kako bi se produžio životni vijek baterije.

Samsung kaže:prečesto punjenje baterije do 100% može negativno utjecati na ukupni životni vijek baterije.” Slično tome, držanje iPhone uređaja napunjenih dulje vrijeme može ugroziti zdravlje njihove baterije. Umjesto pune dopune, preporuča se napuniti bateriju do 80% i ne dopustiti da padne ispod 20%.

Može li se vaš telefon prepuniti?

U teoriji, litij-ionske baterije mogu se prepuniti. To može dovesti do sigurnosnih rizika kao što je pregrijavanje baterije i zapaljenje. Dobra vijest je da većina modernih telefona ima ugrađenu zaštitu koja automatski sprječava punjenje baterije dalje od 100% – sprječavajući bilo kakvu štetu uzrokovanu prekomjernim punjenjem.

Međutim, svaki put kada baterija padne na 99% (zbog aplikacija koje rade u pozadini), ona će se “puniti”: ponovno će se početi puniti kako bi održala potpuno napunjeno stanje. Postepeno punjenje može s vremenom istrošiti bateriju. Zato mnogi proizvođači imaju značajke za reguliranje. Appleovi iPhone uređaji nude funkciju odgode punjenja iznad 80%. Samsungovi Galaxy telefoni nude opciju ograničenja napunjenosti na 85%.

Može li vam telefon eksplodirati od punjenja?

Malo je vjerojatno da će vaš pametni telefon eksplodirati kao rezultat punjenja – pogotovo jer većina telefona sada ima automatsku zaštitu od prekomjernog punjenja. Ipak, tijekom godina vidjeli smo nekoliko izvješća o neočekivanim eksplozijama telefona. To se obično događa kao posljedica grešaka u proizvodnji, loše kvalitete hardvera ili fizičkog oštećenja. Litij-ionske baterije telefona pregrijavaju se kada se toplina nastala tijekom punjenja ne može raspršiti. To može izazvati opekline ili, u ekstremnim slučajevima, dovesti do požara.

Također, ove baterije učinkovito rade u temperaturnom rasponu od 0 ℃ do 40 ℃. Mogu se proširiti na višim temperaturama okoline, potencijalno uzrokujući požar ili eksploziju. Korištenje neispravnog, neispravnog ili nekvalitetnog punjača ili kabela također može dovesti do pregrijavanja, opasnosti od požara i oštećenja samog telefona.

Savjeti za produljenje vijeka trajanja baterije

Iako vaš telefon vjerojatno ima ugrađene sigurnosne mehanizme za zaštitu baterije, opreznim pristupom ona će trajati još dulje. Evo nekoliko načina za zaštitu baterije vašeg telefona:

  1. Instalirajte najnovija ažuriranja softvera kako bi vaš telefon bio ažuran s poboljšanjima učinkovitosti baterije proizvođača
  2. Koristite originalne ili certificirane punjače jer se isporuka energije (amperi, volti i vati) u punjačima može razlikovati i možda neće zadovoljiti potrebne sigurnosne standarde
  3. Izbjegavajte izlaganje telefona visokim temperaturama – Apple i Samsung kažu da njihovi telefoni najbolje rade na temperaturama od 0 ℃ do 35 ℃
  4. Ograničite punjenje na 80% punog kapaciteta i ne dopustite da padne ispod 20%
  5. Ne ostavljajte telefon da se puni dulje vrijeme, primjerice preko noći, i isključite ga iz izvora napajanja ako baterija dosegne 100%
  6. Držite telefon u dobro prozračenom prostoru dok se puni 
  7. Nemojte punjač i mobitel stavljati ispod deke, jastuka ili tijela dok je priključen na izvor napajanja
  8. Pratite stanje svoje baterije i upotrijebite je za prepoznavanje neuobičajenih trendova, kao što je potrebno prekomjerno vrijeme za punjenje ili brzo pražnjenje
  9. Ako primijetite da se vaš telefon pretjerano zagrijava ili da ima ispupčenu poleđinu, obratite se ovlaštenom servisu da ga provjeri i popravi. Ako želite određene pojedinosti o svom telefonu i bateriji, najbolje je slijediti smjernice proizvođača.

Izvor: Science Alert

L.B.

Komentari