Eurozastupnica Borzan traži zabranu programiranog kvarenja uređaja, u Francuskoj je zakonom zabranjeno!

96

Presuda talijanskog suda kojom je Apple i Samsung kažnjen za programirano kvarenje svojih uređaja ponukao je Biljanu Borza hrvatsku eurozastupnicu u Odboru za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta da pošalje apel Europskoj komisiji za hitnu zabranu programiranog kvarenja na razini EU.

Puno nas je doživjelo da nam uređaj “crkne” odmah po isteku jamstva, a modeli naših roditelja još uvijek rade. Čak 92 posto građana Francuske smatra da su proizvodi koje kupuju programirani da kraće traju, odnosno da se pokvare odmah nakon isteka jamstva. Studije su pokazale da su perilice za rublje programirane na određeni broj okretaja, televizori na nekoliko tisuća radnih sati, a printeri na ispis određenog broja stranica. Nakon toga se pokvare, a rezervnih dijelova nema pa smo primorani kupiti novi aparat” istaknula je Borzan.

Sud je Appleu odredio kaznu do 10 milijuna eura, a Samsungu 5 milijuna eura, jer su namjerno usporavali svoje uređaje nakon što bi korisnik preuzeo novi operativni sustav.

U Francuskoj je zakonom zabranjeno programirano kvarenje, u Austriji postoji oznaka koja se dodjeljuje da električne uređaje koji dulje traju i lakše se popravljaju, a u Švedskoj se daju porezne olakšice potrošačima koji uređaje nose na popravak. Čak 77 posto građana EU preferira popravak od kupnje novog uređaja. Šteta za okoliš od stalnog gomilanja otpada je nemjerljiva.
Europski parlament je prošle godine usvojio Izvješće o produljenju trajanja uređaja, pri čemu su usvojeni i moji prijedlozi o zabrani programiranog kvarenja, zabrani neodvojive ugradnje vitalnih dijelova, te o većoj dostupnosti rezervnih dijelova na tržištu i uvođenju oznake minimalnog trajanja uređaja. Komisija nažalost nije puno poduzela i još uvijek se države članice same moraju boriti s ovim problemom. To nije dovoljno jer su takvi proizvodi na cijelom europskom tržištu“, zaključila je Borzan.

Komentari