EU usvojila Zakon o europskom digitalnom identitetu

216
laptop
Novi okvir digitalnog identiteta građanima EU-a omogućit će prekogranični digitalni pristup ključnim javnim uslugama.
Prema uredbi usvojenoj u četvrtak i već dogovorenoj s ministarstvima EU-a, novi novčanik digitalnog identiteta omogućit će građanima da se identificiraju i autentificiraju na internetu bez potrebe da se obraćaju komercijalnim pružateljima usluga – što je praksa koja povećava zabrinutost za povjerenje, sigurnost i privatnost.

EU novčanik će se koristiti na dobrovoljnoj osnovi

Tijekom pregovora zastupnici Europskog parlamenta osigurali su odredbe za zaštitu prava građana i poticanje uključivog digitalnog sustava izbjegavanjem diskriminacije ljudi koji se odluče ne koristiti digitalnim novčanikom. Zakon predviđa besplatne “kvalificirane elektroničke potpise” za korisnike digitalnog novčanika EU-a. Oni imaju isti pravni status kao vlastoručni potpis.
Zastupnici Europskog parlamenta također su istakli novčanik otvorenog koda kako bi potaknuli transparentnost, inovacije i poboljšali sigurnost. Oni postavljaju stroga pravila za registraciju i nadzor uključenih tvrtki kako bi se osigurala odgovornost i sljedivost. Preko takozvane nadzorne ploče za privatnost korisnici će moći imati potpunu kontrolu nad svojim podacima te će moći zatražiti i brisanje podataka, kako je predviđeno Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR).
Ovaj zakon ima za cilj osnažiti građane stavljajući im potpunu kontrolu nad korištenjem i dijeljenjem njihovih podataka. Digitalni identitet evoluirao je od puke pogodnosti do katalizatora građanske uključenosti, društvenog osnaživanja i sredstva za poticanje inkluzivnosti u digitalnom dobu”, rekla je eurozastupnica Romana Jerković koja je iznijela prijedlog o primjeni digitalnog novčanika u Europskom parlamentu.

Sljedeći koraci

Parlament je dao konačno zeleno svjetlo uredbi s 335 glasova za, 190 protiv i 31 suzdržanim. Sada će je morati službeno odobriti Vijeće ministara EU-a kako bi postala zakon.

Pozadina

Studija istraživačke službe Europskog parlamenta naglašava da je od pandemije pružanje javnih i privatnih usluga sve više postalo digitalno. Postojeća rješenja digitalnog novčanika ne omogućuju korisnicima pohranjivanje i povezivanje podataka u jedinstvenom, besprijekornom okruženju na njihovim mobilnim telefonima. 

Komentari