Erste banka predstavila digitalnu platformu “George”

141

Erste banka predstavila je svoju digitalnu platformu George, platformu koja će zamijeniti postojeće internetsko i mobilno bankarstvo.

Riječ je o platformi koju trenutno koristi pet milijuna korisnika u Austriji, Češkoj, Slovačkoj i Rumunjskoj, dok će Hrvatska biti peta država u nizu koju će je također uvesti. Usluge Erste banke trenutno u Hrvatskoj koristi 905.000 građana, od čega njih gotovo 450.000 ima aktivan tekući račun dok je korisnika internet i mobilnog bankarstva oko 290.000.

Erste planira u prvom ili drugom kvartalu 2021. godine ugasiti internet i mobilno bankarstvo koje će zamijeniti web i mobilna aplikacija George, kojem u roku od pet godina predviđaju 500.000 korisnika u Hrvatskoj.

George nije ograničen samo na korisnike Erste banke već ga moći koristiti i klijenti drugih banaka. Tu opciju omogućila je PSD2 regulativa, zahvaljujući kojoj će korisnik neke druge banke već od kraja ove godine moći korištenjem Georgea pogledati stanje na svom računu u drugoj banci ili primjerice uzeti kredit u Erste banci. George je zamišljen kao paneuropska digitalna platforma, a zadatak lokalnog tima u njegovom razvoju bio je povezati ga s core bankingom putem API-ja i povezati s postojećim proizvodima.

Direktor Sektora direktnih kanala u Erste banci Igor Strejček objasnio je kako će se George kontinuirano unaprjeđivati novim mogućnostima ovisno o feedbacku korisnika. Jedna od njegovih trenutnih prednosti ove web i mobilne platforme je jednostavnost, koja je postignuta nepostojanjem kompleksnih tabova, već je klijentu sve dostupno u trenutku kad gleda svoj račun.

George će funkcionirati i kao digitalni savjetnik, ima pažljivo razvijene opcije pretraživanja kako bi se lako pronašle stare transakcije te razne nove opcije poput primjerice fotografiranja računa nakon neke kupnje, kako bi se on sačuvao u digitalnom obliku radi garancije.

S obzirom da je riječ o međunarodnoj platformi, ime George je odabrano kako bi u svim zemljama Erste grupe bilo razumljivo, a odnosi se na ime prvog autopilota kojeg je prije stotinu godina razvio britanski pilot Lawrence Sperry i nazvao ga George. Izraz „Prepusti to Georgeu” u međuvremenu je postao vrlo popularan među pilotima i još se uvijek koristi za označavanje autopilota.

Komentari