Enki Bilal član je glavnog žirija 72. Festivala u Cannesu

30

Enki Bilal, čuveni galski autor stripa koji potpisuje ogroman uspjeh novim albumima “Bug” I i II, također je član glavnog žirija što će ocjenjivati dugometražne fikcije, predstojećeg 72. izdanja Međunarodnog Filmskog Festivala u Cannesu koji se održava od 14. do 25. svibnja.

 

Slikar, cineast, ilustrator, dekorater i teatarski redatelj koji je ostvario i pet filmskih ostvarenja, će uz meksikanskog predsjednika Alejandra Gonzalesa Inarritu, Robin Campillo, Kelly Reichard, Elle Fanning, Yorgosa Lanthinosa, Alice Rorhwacher, odlučivati o slijedećem dobitniku ili dobitnici Zlatne palme, najznačajnig priznanja najpoznatije i najprivlačnije smotre planetarne, sedme umjetnosti!

Bilal

Bio sam ugodno zatečen prijedlogom glavnog delegata manifestacije Thierryja Frémauxa, buduči da sam atipičan i nisam cineast “puno radno vrijeme“.
Ipak sviđa mi se transversalnost jer me gura izvan crtanja, pravo prema sceni ili filmu. Stvarati znači prihvatiti sve sredine i načine izražavanja!

I sa 67 proljeća, rođeni Beograđanin iz četveročlane obitelji Ljubušaka Adema Bilalovića, nekadašnjeg službenog Titovog krojača, Enes odavno nazvan Enki, u svom velikom ateljeu smještenm u srcu Pariza- četvrti Les Halles, često gleda tv serije, blockbustere ali i autorska ostvarenja. On koji već četiri desetljeća “vedri i oblači” prevtljivo nebo francuskog ali i frankofonskog crtanog romana, u novom albumu “Bug” je zamislio svjetski informatički kvar, junaka sa Marsa pa živu, univerzalnu memoriju u kojoj se nalazi životinjica-bug.Bug

Tehnologija vlada ali je neophodno sačuvati prisebnost, ne plašiti se i ne biti protiv. Bolje je sve novine prihvatiti i prisvojiti. Moja generacija nije upozorila svoju djecu na opasnosti, niti ih osigurala od njih. Budimo optimisti i nadajmo se kako ce nasi unuci biti oprezniji“. Bilal nema naslijednike.Bug bis

Bug nema sretan završetak ali posjeduje osobno ismijavanje, prihvartljivije od cinizma. Umjetnik je uvjeren kako će cijelo trajanje festivala biti primoran nositi smoking, koji namjerava iznajmiti u Cannesu.

Džana Mujadžić

 

Komentari