“Ekranitis” – Buljenje u ekran, bez žive komunikacije kod djeteta povećava rizik od govornih smetnji za 50 posto!

82

Zanimljivo i poučno predavanje „Ekranitis-utjecaj ekrana na razvoj djeteta“ održano u ponedjeljak, u vodičkoj Gradskoj knjižnici potvrđuje da nekontrolirano korištenje svih vrsta ekrana dovodi do različitih poteškoća u razvoju djeteta. Predavanje o ovoj ozbiljnoj bolesti modernog doba održala je Marina Grbić iz Kabineta za ranu intervenciju Zadar, javlja portal InfoVodice.

Roditelji su vrlo olako ekranima prepustili vrlo važnu ulogu posrednika sa stvarnim svijetom, upozorila je Grbić.

Za ono što se nekad mislilo da potiče kreativnost, toleranciju, obrazovanje – govorimo, dakako, o novim tehnologijama, danas je zbog prekomjerne upotrebe u najranijem dobu postalo izvor brojnih problema – poručuju iz Kabineta. Statistički podaci pokazuju da će danas rođeno dijete do 7. godine života provesti cijelu jednu godinu života ispred ekrana, biti izloženo dvodimenzionalnim slikama koje zapravo ne razumije. Dijete ostaje zakinuto za iskustvo stvarnog života koje bi trebalo istraživati svim svojim osjetilima.

Primjerice, kod hranjenja uz mobitel dijete je posve nesvjesno procesa hranjenja, osjetila su mu otupljena, a komunikacija i interakcija koja bi trebala biti sastavni dio objeda izostaje. Dijete dnevno u prosjeku gleda televiziju tri sata, dok s roditeljima razgovara svega 38,5 minuta, čulo se na predavanju. Djeca najviše riječi nauče upravo u interakciji s roditeljima. Jednosmjerna komunikacija, sadržaji s ekrana bez žive komunikacije kod djeteta povećavaju rizik od govornih teškoća za gotovo 50 posto.

Smart tehnologija uči djecu da se dodirom na ikonu sadržaj istoga časa otvara, a time nema potrebe za strpljenjem, što pak isključuje mogućnost za dosadu jer su sadržaji beskonačni. Posljedica toga je zaprječivanje zdravog razvoja jer je dosada pokretač znatiželje, radoznalosti, mašte i igre koja je djetetu osnovni alat za upoznavanje svijeta i svojeg mjesta u svijetu. Činjenica je da se u današnje digitalno doba od ekrana ne može pobjeći, ali oni trebaju služiti nama, umjesto da budemo u njihovoj vlasti, jedino tako digitalni sadržaji imaju smisla, poruka je održanog predavanja „Ekranitis-utjecaj ekrana na razvoj djeteta“

 

Komentari