Edukativne radionice CSI – Zločin u kokošinjcu!

94

Hrvatski prirodoslovni muzej u Zagrebu organizira zabavne edukativne radionice pod nazivom CSI: HPM – Zločin u kokošinjcu.  

Sudionici radionice rješavaju zločin simuliranjem metode DNA barkodiranja koristeći pravu laboratorijsku opremu. Osnovni cilj radionice je približiti posjetiteljima Muzeja „tajnu šifru“ skrivenu u DNA molekuli i uvesti ih u uzbudljiv svijet molekularne biologije u kojem postaju aktivni sudionici.

Radionice se održavaju 17. i 18. studenoga od 10 do 13 sati i 24. i 25. studenoga od 10 do 13 sati, u prostorijama Hrvatskog prirodoslovnog muzeja – Demetrova 1, Gornji grad.
Radionice započinju animiranom prezentacijom na temu “Što je to DNA, kako izgleda, gdje se nalazi, čemu služi i kako ju proučavamo.” Nakon toga demonstrirat će se metoda elektroforeze nukleinskih kiselina pomoću prehrambenih boja. Slijedi samostalna izolacija DNA iz banane korištenjem svakodnevnih kućanskih potrepština.

Objasnit će se  struktura i smještaj DNA u stanici (BIOLOGIJA), njena uloga u nasljeđivanju (GENETIKA), osnovne metode analize (DNA laboratorij) te njihove primjene u forenzici (DNA detektiv).

U zadnjem dijelu radionice sudionici rješavaju zločin u kokošinjcu simuliranjem metode DNA barkodiranja korištenjem prave laboratorijske opreme. Pri tome najprije moraju pronaći trag na “mjestu zločina”, zatim u DNA laboratoriju izolirati DNA zločinca i umnožiti ciljani gen PCR reakcijom, poslati uzorke na određivanje slijeda nukleotida („čitanje DNA“), pretražiti banku gena za dobiveni slijed, na temelju dobivenog znanstvenog (latinskog) imena vrste potražiti zločinca u “policijskoj kartoteci” i naposljetku pronaći ga u Zoološkom postavu Muzeja.

Posjetiteljima su ponuđene i posebno osmišljene društvene igre i slagalice na temu DNA, izrada DNA modele od kartona, izrada DNA narukvica prema realnom slijedu, edukativni listić s DNA mozgalicama te interaktivni (ekran osjetljiv na dodir) DNA info-pult s brojnim multimedijskim sadržajima na temu strukture, funkcije i analize DNA.

Obavezne su predbilježbe na  broj telefona 01/4851700, a cijena je  50 kuna.
Obavezna je predbilježba i pratnja jedne odrasle osobe na petero djece.

Komentari