Edukativne ploče “Poštujmo život u moru” – Dubrovnik i Vela Luka prvi reagirali na inicijativu Prijatelja životinja

260

Dubrovnik i Vela Luka prvi su se odazvali inicijativi Prijatelja životinja da u sklopu kampanje “Poštujmo naše more” na svojim plažama istaknu edukativne natpisne ploče „Poštujmo život u moru”

Prijatelji životinja kontaktirali su više od stotinu priobalnih gradova i općina i pozvali ih da u sklopu navedene kampanje postave edukativne natpisne ploče namijenjene mještanima, domaćim i stranim turistima, Zasada su interes pokazali grad Dubrovnik i općina Vela Luka.
Poznato je da je ribolov dozvoljen samo uz prethodno ishodovanu i plaćenu dozvolu. Prijatelji životinja žele istaknuti kako je nužno poduzeti mjere radi zaštite našega mora, posebice zbog velikog broja turista koje treba informirati o hrvatskim zakonima.

Priobalni gradovi i općine u mogućnosti su uključiti se u zaštitu života u moru i temeljem Pravilnika o športskom i rekreacijskom ribolovu na moru te kao lokalna samouprava u potpunosti zabraniti ribolov i pecanje na plažama.
Prijatelji životinja pozivaju i sve ostale gradovi i općine kojima su besplatno ustupili pripreme za tisak, da se također uključe u postavljanje edukativnih natpisnih ploča na svom području kako bi spriječili kršenje zakonskih odredbi i patnju riba i drugih morskih stanovnika koje turisti iz zabave izvlače na plaže

.U moru se može uživati bez ometanja njezinih morskih stanovnika, a poruka koju trebamo poslati djeci jest da promatraju životinje, da brinu o čistoći njihova staništa, da nasukanoj morskoj životinji pomognu tako da ju vrate u more, a ne da ih love i ozljeđuju, ističu Priajtelji životinja.
Jadransko more u izravnoj je opasnosti od izumiranja uslijed pretjeranog izlova ribe za ljudsku prehranu, klimatskih promjena, ali i zagađenja i sve intenzivnijeg turizma. Prošlogodišnje istraživanje objavljeno u Scientific Reports upozorava: „Budući da se očekuje povećani utjecaj klimatskih promjena i pritisak ribarstva u Sredozemnom moru, postoji ozbiljan rizik da bi to moglo gurnuti sustav do ‘točke s koje nema povratka’”. Utjecaj okoliša i ribarenje imali su golem utjecaj na Sredozemno more, a najveće smanjenje života u njemu, do čak 50 posto, uočeno je u Zapadnom Sredozemnom moru i Jadranu!

Kampanja „Poštujmo naše more” koju Prijatelji životinja provode u suradnji s europskom krovnom organizacijom za dobrobit životinja Eurogroup for Animals nastavit će se tijekom ljeta postavljanjem edukativnih jumbo-plakata i objavljivanja elektroničke „morske” kuharice.

Komentari