Eco Heritage Task Force u Gorskom kotaru i na otoku Cresu

237

Ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Mijo Marić i župan Zlatko Komadina potpisat će u utorak 17. srpnja, u sjedištu Primorsko-goranske županije Ugovor o poslovnoj suradnji na projektu Eco Heritage Task Force.

Od 22. srpnja do 11. kolovoza 2018. godine Primorsko-goranska županija domaćin je projekta Eco Heritage Task Force čiji je nositelj Hrvatska matica iseljenika, a okuplja mlade ljude hrvatskog porijekla iz čitavog svijeta koji će se na volonterskoj bazi angažirati na očuvanju prirodne i kulturne baštine na lokalitetima Fužine, Lokve i Cres, upoznati domovinu svojih predaka te zajedno s volonterima Crvenog kiža pomagati samačkim domaćinstvima u Fužinama. Posjetit će Park-šumu Golubinjak i otok Krk.


Projekt započeo ratne 1992.

Mladi iz iseljeništva kroz dragovoljni program TASK FORCE rade na zaštiti okoliša, obnavljajući zapuštene dijelove hrvatskoga prirodno-spomeničkog i kulturno-povijesnog prostora. Projekt je kroz vrijeme doživio transformaciju u ECO HERITAGE TASK FORCE. Svake se godine u projekt uključi pedesetak mladih (starijih od 18 godina) hrvatskog porijekla iz najmanje 15 zemalja svijeta, a njima se pridružuju i njihovi prijatelji.

Projekt je započeo u jeku hrvatskih ratnih stradanja 1992. godine, iseljenička mladež nastavila je održavati TASK FORCE i u mirnodopsko vrijeme. Dosada su uspješno ostvareni projekti u Voćinu, Gornjem Brgatu kraj Dubrovnika, Skradinu, Daruvaru, Istri, na Plitvičkim jezerima, na otočiću Galovcu kraj Zadra, u Arboretumu u Trstenom, Motovunu, Zaostrogu, Stonu, Puli i Bakru s arheološkim nalazištima u Crikvenici, Novom Vinodolskom i Hreljinu, Kaštelima te Bjelolasici, Koprivnici, Dugoj Resi, Rovinju, Stonu, Murteru, Međimurskoj županiji, na otoku Visu, Šibeniku, NP Krka i Nin.

 

Komentari