Dvoje poginulih u snježnoj lavini u austrijskim Alpama

60

Dva njemačka skijaša smrtno su stradala u lavinama u planinama pokrajine Vorarlberg, dok je tisuće turista ostalo je zameteno snijegom u austrijskim Alpama. Velike količine snijega stvorile su tijekom vikenda opasne uvjete u skijaškim centrima. Opasnost od lavina u planinskom području Austrije označena je kao „visoka“.

Unatoč specijalnoj opremi, prslucima na napuhivanje koji u slučaju lavine zatrpane snijegom izbacuju na površinu, stradalim njemačkim skijašima nije bilo spasa.

U Vorarlbergu poginuo švicarski daskaš
Treći smrtni slučaj zabilježen je u nedjelju u Vorarlbergu. Švicarski daskaš u krivini je izletio sa staze i sletio niz oštru padinu te poginuo nakon što se glavom zabio u duboki snijeg.

Oko 12.000 turista ostalo je zameteno u skijalištu Saalbach-Hinterglemm do nedjelje poslijepodne kada su stručnjaci kontroliranom eksplozijom pokrenuli lavinu i oslobodili mjesto, kazao je za dpa gradonačelnik Alois Hasenauer.

U Obertauernu ceste su i dalje zatvorene no konvoji stotina skijaša koji su željeli napustiti to područje organizirani su uz pomoć hitnih službi u nedjelju posljiepodne.

Zimsko vrijeme uzrokovalo je probleme i u drugim dijelovima zemlje gdje se drveće rušilo pod teretom snježnog pokrivača na ceste i željezničke pruge a palo je i nekoliko dalekovoda.