Dubrovnik bi mogao spriječiti otvaranje novih restorana idućih 5 godina! Količina turista je jednostavno prevelika!

14
Photo by veeterzy from Pexels
Photo by veeterzy from Pexels

Zabrana novih restorana sljedeća je linija iduće obrane Dubrovnika od prekomjernog turizma, izvijestila je Julia Buckley za CNN Travel. Dubrovački gradonačelnik Mato Franković pojasnio je u razgovoru da će zabranom restoranima biti onemogućeno dodavanje vanjskih stolova i stolica. Zbog ograničenog prostora, to bi učinkovito zabranilo novu ugostiteljsku djelatnost, potvrdio je.

Gradsko vijeće je vlasnik javnih prostora Dubrovnika, a o prijedlogu će glasovati u prosincu. “Neće biti zabrane otvaranja novih restorana u zatvorenim prostorima, ali poznavajući Stari grad, vrlo je teško pronaći mjesto na kojem možete raditi samo sa zatvorenim prostorom. 99% restorana radi uglavnom s vanjskim stolovima”, pojasnio je Franković.

Čak i ako se neki restoran zatvori, novi neće moći zauzeti njegovo mjesto uz zabranu na svom mjestu.

Posljednjih godina Dubrovnik doživljava nalet turizma zbog svoje uloge izmišljenog grada King’s Landinga u popularnoj TV seriji “Igra prijestolja”. Prema Croatia Timesu, Dubrovnik je 2019. doživio rekordni turizam.

Dubrovnik se pridružuje sve većem popisu gradova koji propadaju pod težinom pretjeranog turizma.

Gradovi širom svijeta poduzimaju mjere za borbu protiv prekomjernog turizma. Venecija, koja je svake godine preplavljena turistima, zabranit će velike brodove za krstarenje svojim kanalom početkom 2022. godine, izvijestio je Kieran Corcoran, piše Business Insider. Rim je pak u srpnju ove godine odredio kaznu od 450 dolara za sve koji sjede na povijesnim španjolskim stubama, izvijestila je Evie Carrick za Insider.

Slično kao u Dubrovniku, plaža Maya na Tajlandu doživjela je porast popularnosti kao rezultat filma “Žal” iz 2000., u kojem je glumio Leonardo DiCaprio. Prošle je godine plaža zatvorena za turiste  radi očuvanja morskog ekosustava, i ostati će zatvorena sve do lipnja 2021.

Negativni efekti prekomjernog turizma uključuju pretrpanost, nerealan rast cijena nekretnina koje lokalno stanvništvo ne može podnijeti cijene mještana nekretnina i nepovratnu štetu okolišu. A čini se da masovni turizam još uvijek snažno napreduje i nema znaka da će uskoro posustati.

Komentari