Dosta vam je kemikalija? Donosimo četiri načina prirodnog čišćenja doma!

13

Sredstva za čišćenje kupljena u trgovini mogu biti štetna za okoliš i vaše zdravlje. Domaće alternative, napravljene od proizvoda poput limuna i octa, mogu se boriti sa najtežim poslovima i vrijedno ih je isprobati.

1. Uštedite vrijeme višenamjenskim sprejom

Napunite bočicu s raspršivačem s mješavinom pola octa (bijelog alkoholnog) i pola vode. Ako vam se ne sviđa miris octa, možete dodati esencijalna ulja kako bi ga malo ublažili. Logično, nabolje funkcioniraju stvari poput limuna i limete, čajevca i lavande (koji još daju i dodatnu dezinfekciju površinama koje čistite). Ljepota ovog spreja je što ga možete koristiti za 90% svih površina. Možete očistiti radne površine, stol za ručavanje, sudoper, keramičke pločice, prozore i ogledala. Octena kiselina funkcionira kao izvrsno sredstvo za uklanjanje kamenca.

2. Maslinovo ulje

Maslinovo ulje je nevjerojatna prirodna alternativa lakiranju namještaja. Bilo koje standardno maslinovo ulje će biti dobro. Natopite malo na krpu, lagano je polijte po površini i ostavite da se osuši. Možete dodati sok od limuna za svježi miris.

3. Soda bikarbona

Koristite soda bikarbonu za sve, od kupaonice do odvoda. Ona djeluje na tri načina: dezodorizira (stavljanjem malene posude sa sodom u frižider upijat će se neprijatni mirisi); pjeni se kada je mokra i prodire u masnoću; i nježno je abrazivna – odlična za čišćenje kupaonica. Sredstva za čišćenje i uklanjanje pećnica sadrže najekstremnija zdravstvena upozorenja od svih proizvoda za čišćenje. Međutim, ove poslove možete obaviti i sodom. Kad se vaša pećnica ohladi, ali je još uvijek topla, pospite debeli sloj sode bikarbone po dnu, dodajte malo vode i ostavite pola sata. Neće biti kao kada koristite Mr. Muscolo ali će biti čisto i bez masnoća.U odvode uspite malo sode bikarbone, a zatim ulijte malo octa. Reakcija će otopiti sve naslage sapuna i masnoća.

4. Protiv plijesni se borite uljem čajevca i octomU bocu s raspršivačem ulijte bijeli alkoholni ocat i nekoliko kapi ulja čajevca. Raspršite po zidu ili pločicama na kojima se nakupila plijesan i ostavite da jdeluje 30 minuta. Nakon toga sve isperite toplom vodom i dobro posušite.

Komentari