Dolazi nam zima? Velika promjena vremena od utorka!

123

Ovu nedjelju nas očekuje romjenljivo oblačno uz sunčana razdoblja, česta sredinom dana u središnjim i istočnim predjelima. Na sjevernom dijelu Jadrana, u gorju te u unutrašnjosti Dalmacije uz više oblaka mjestimice malo kiše, a može je još ujutro biti i na krajnjem istoku.

Puhat će većinom umjeren, u gorju i vrlo jak jugozapadni i zapadni vjetar, a na Jadranu umjereno jugo i južni vjetar. I dalje iznadprosječno toplo. Najniža jutarnja temperatura zraka od 6 do 9, na Jadranu od 9 do 12, a najviša dnevna uglavnom između 12 i 17 °C.
U ponedjeljak djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku. Tijekom utorka jače pogoršanje vremena s kišom, pljuskovima i grmljavinom. Potkraj dana uz zahladnjenje u unutrašnjosti će kiša ponegdje prijeći u susnježicu, a u gorju i snijeg uz stvaranje snježnog pokrivača. Na Jadranu i uz njega lokalno može biti i obilne oborine. U srijedu još mjestimice pljuskovi.
Jak jugozapadnjak, na Jadranu vrlo jako jugo i južni vjetar, potkraj utorka okrenut će na vrlo jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar te na Jadranu jaku i olujnu buru. U srijedu će još puhati mjestimice vrlo jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar. U ponedjeljak i u prvom dijelu utorka još iznadprosječno toplo, a u krajem utorka i u srijedu temperatura zraka osjetno niža.
DHMZ je objavio i specijalno priopćenje kojim najavljuje vremenske uvjete u veljači, čiji je karakter ‘prevrtače’ brzo doći do izražaja.
– Siječanj nije donio neka prevelika meteorološka uzbuđenja, najveće je bilo bilježenje rekordno visokog tlaka zraka u nekim mjestima. I potkraj mjeseca stiže brza promjena s kojom smo od jutarnje magle na kopnu do kraja dana imali i pljuskove, tuču pa i susnježicu i snijeg. Tom je promjenom u nekim mjestima i malo ublažen manjak oborine koji se bilježi u cijeloj zemlji. A čini se da je to samo uvertira u događaje koji slijede, ocjenjuju u DHMZ-u, koji je priopćenje izdao u petak, posljednji dan siječnja.
– Naime, idućih dana mnogi će govoriti da osim što nije bilo ‘prave zime’ preuranjeno je stiglo i proljeće. I bit će barem dijelom u pravu, pišu meteorolozi upućujući na jake udare juga i prilično visoke temperature zraka zabilježene u petak, koje su ponegdje bile i više od 15 Celzijevih stupnjeva, a tako će biti i sljedećih dana.
– Čak će u unutrašnjosti uz više sunčana vremena temperatura biti i viša nego u nekim mjestima duž obale i na otocima. A osim dnevne topline treba naglasiti da će i noći biti razmjerno tople, izostat će i jutarnji minusi. Pritom će biti i povremene kiše, uglavnom duž obale i u gorju te u unutrašnjosti Dalmacije i Istre. Najviše ipak na širem riječkom području, navode u DHMZ-u.
– Međutim, sve je izvjesnije da će već utorak donijeti nagli obrat situacije. U drugom dijelu dana te u noći na srijedu sa sjeverozapada će stići veća količina znatno hladnijeg zraka. Promjena vremena bit će nagla i izražena. Vjerojatna je lokalno obilnija oborina, jak i olujan vjetar, jači pljuskovi i grmljavina, a potom i susnježica i snijeg uz stvaranje i snježnog pokrivača, ponajprije u gorju. Dakle, pravi zimski uvjeti! Pahulje snijega uz zahladnjenje i olujnu buru mogu dosezati i do obale, najavljuju meteorolozi.
– U svakom slučaju, nemojte se ovih dana previše opustiti i oprostiti od hladnijeg vremena te svakako pratite prognozu vremena i razvoj situacije!, zaključuje DHMZ u svojem specijalnom priopćenju.

Komentari