Dobrodošli u Brexit! Britanskim vozačima zaplijenjeni čak i sendviči sa šunkom!

92

Nizozemska TV mreža snimila je kako granični dužnosnici oduzimaju sendviče sa šunkom i drugu hranu vozačima koji u Nizozemsku stižu iz Velike Britanije, prema pravilima nakon Brexita.

Službenicima je prikazano objašnjenje uvoznih propisa nametnutih nakon što je Velika Britanija formalizirala odvajanje od EU. Prema pravilima EU, putnicima izvan bloka zabranjeno je unošenje mesa i mliječnih proizvoda.

Činilo se da pravila vrijeđaju vozače. “Od Brexita više ne smijete u Europu donositi određenu hranu, poput mesa, voća, povrća, ribe i takvih stvari”, rekao je nizozemski granični dužnosnik vozaču u snimci koju je emitirala TV mreža NPO 1. U jednoj sceni, granični dužnosnik pitao je vozača ima li nekoliko sendviča umotanih u limene folije. Kad je vozač rekao da ima, granični je službenik rekao: “U redu, uzet ćemo ih sve.”

Iznenađen, vozač je potom pitao službenike može li zadržati kruh, na što je jedan odgovorio: “Ne, sve će biti oduzeto – dobrodošli u Brexit, gospodine. Žao mi je.” Velika Britanija službeno je završila službeno odvajanje od EU 31. prosinca 2020. Od 23:00 GMT tog datuma, Velika Britanija prestala je slijediti pravila EU, a na snagu su stupili novi aranžmani za putovanja, trgovinu, imigraciju i sigurnosnu suradnju.

Trgovinski sporazum s EU dogovoren je 24. prosinca, a tjedan dana kasnije, britanski zakonodavci glasali su za sporazum. Odlazak Velike Britanije znači velike promjene za poslovanje – pri čemu su Velika Britanija i EU stvorile dva odvojena tržišta – kraj slobodnog kretanja i novi propisi, uključujući one koji reguliraju uvoz osobne robe.

Izvor: BBC

Komentari