Dobitnik Nagrade za životno djelo Grada Rijeke Ante Simonić predstavio svoju kandidaturu za predsjednika

73

U povijesnom riječkom hotelu Continental Ante Simonić predstavio je svoju kandidaturu za predsjednika države. Poručio je da se Ustavne ovlasti predsjednika Republike Hrvatske mogu bolje iskoristiti za dobrobit građana, znanstveni i ekonomski napredak te jačanje pozicije na međunarodnom planu. 

„Naša zemlja bolja je od svojih političara. Omogućit ću da Hrvatska bude gospodarski uspješnija, a građani zadovoljniji. Želim da živimo u zemlji u kojoj svi imaju jednake šanse za uspjeh. I jednako pravo na zdravstvenu zaštitu!“, rekao je prof. dr. sc. Ante Simonić, međunarodno priznati znanstvenik, sportaš, političar i istaknuti diplomat.

„Prije trideset godina Hrvatska je bila na 85 posto prosječne stope razvijenosti EU. Danas Hrvatska ne dostiže 60 posto europskog prosjeka. Danas smo na europskom dnu. To se mora promijeniti. Nije pitanje kako proširiti ustavne ovlasti nego kako ih razumno iskoristiti”, naglasio je dr. Ante Simonić.

ante simonić publika

Ante Simonić doktorirao je na Medicinskom fakultetu u Rijeci gdje je bio i dekan. Njegova bogata sveučilišna i znanstvena karijera uključuje predavanja u Rijeci i na brojnim sveučilištima u zemlji te inozemstvu, a danas predaje i na petnaestak uglednih sveučilišta diljem Kine. Bio je, između ostaloga, predsjednik Zajednice zdravstvenih fakulteta Hrvatske, član Komisije za izradu Zakona o visokim učilištima Republike Hrvatske, član Znanstvenog područnog vijeća biomedicinskih znanosti Republike Hrvatske, predsjednik Upravnog vijeća Klinike za ortopediju Lovran, itd. 

Bio je aktivan član političkog života tijekom 90-ih, a tijekom rata sa suradnicima redovito je obilazio zdravstvene i sanitetske ustanove na bojištu Like i zadarskog područja. Između ostaloga, bio je saborski zastupnik, potpredsjednik Vlade te hrvatski veleposlanik u Narodnoj Republici Kini.

ante simonić sa suprugom ritom
Ante Simonić sa suprugom Ritom

Dobitnik je i Nagrade za životno djelo Grada Rijeke, profesor emeritus Medicinskog fakulteta u Rijeci, te nositelj odlikovanja Rusrubež centra Ruske federacije Međunarodnih društava prijateljstva i titule veleposlanika međunarodnog mira koju mu je dodijelio Kineski međunarodni odbor za prijateljstvo i kulturu. Autor je brojnih publikacija, znanstvenih i stručnih članaka, dviju monografija, dva sveučilišna udžbenika i dvije trilogije. 

Komentari