Do kada “rajski plin” na Zrću? Novalja traži hitnu zabranu prodaje i korištenja popularnih ampula za šlag

1154

Ampule dušikova oksidula, poznatog pod imenom „rajski plin“, „smijavac“, „balon“ tražena su roba na Zrću.
Iako bi se ampule ovoga plina trebale koristiti isključivo u ugostiteljstvu, za  šlag, pokazalo se da su na Zrću popularna „rekreacijska“ droga među festivalskom publikom, kao zamjena za druge opijate. Dostupne su, legalno se prodaju na desetak štandova, a cijena im varira, u vrijeme festivala kutija od 24 ampule stoji između 400 i 500 kuna, potvrdio nam je Mario Bertina, bivši šef PNUSKOK-a, danas savjetnik za sigurnost u gradu Novalji.

Plin djeluje na živčani sustav, kod konzumenata izaziva euforiju, smijeh, opuštanje, nerijetko i halucinacije, no u kombinaciji s alkoholom djelovanje se pojačava i može ozbiljno ugroziti zdravstveno stanje. Sniženje krvnog tlaka, nesvjestica te srčani udar rizici su udisanja dušikovog oksida, u većim količinama i izaziva komu. U smjesi s kisikom služi i kao blagi anestetik.

Bertina ukazuje na sve opasnosti dostupnosti i konzumacije ovoga plina, zbog čega otočani na čelu s gradonačelnikom Grada Novalje, Antom Dabom hitno traže potpunu zabranu prodaje teritorijalno, za područje Paga, a potom i nacionalno, jer se problem „seli“ u destinacije u kojima je zastupljen festivalski turizam, zapravo ga diktiraju festivalska događanja. Na Zrću je aktualan već dvije, tri godine i odražava se na stanje sigurnosti u gradu Novalji.

Riječ o anestetiku koji izaziva sve one simptome i popratne pojave koje izaziva dušični oksid, u medicini se koristi namjenski i drži pod ključem. U kombinaciji s alkoholom, iznimno je opasan. Gotovo su sve zemlje zabranile njegovo  korištenje, dozvoljen je u Hrvatskoj koja ima festivalski turizam i Bugarskoj. Organizatori HIDEOUT festivala tražili su da se zabrani distribucija ove supstance“, govori nam Bertina i otkriva kako su Grci kontaktirali grad Novalju, želeći saznati njihova iskustva i potom hitno donijeli odluku o zabrani korištenja ove supstance. Zasad su, kaže Bertina, najugroženija destinacija na obali, prije njih to je bila Pula.

Razasute prazne ampule po Zrću svakodnevna su slika, stiče se dojam da ih je više nego ikad prije.

Plin u ampulama zlorabe uglavnom Britanci. U Velikoj Britaniji bio je vrlo popularan i izvor velike zarade, no zaredali su smrtni slučajevi, njihova je Vlada prepoznala problem i zabranila ga. Britanca je ove godine na Zrću osjetno manje, približno 25 posto, posljedica je to niza okolnosti, Brexita, ali i prošlogodišnjeg ubojstva“, objašnjava Bertina koji jedino rješenje vidi u zakonskoj zabrani.

U Novalji poduzimaju i konkretne korake, kontaktirali su Vladin Ured za suzbijanje zlouporaba droga, želeći ukazati na ovaj narasli problem koji u svakom trenutku može eskalirati, ali i Ministarstvo zdravlja na tragu nove zakonske odredbe kojom se, u slučaju pojave nove supstance, ona može staviti na listu zabranjenih.
No, ostaje pitanje kako to primijeniti u praksi, veli Bertina, jer osim zabrane potrebno je regulirati uvoz i urediti daljnju prodaju ampula isključivo pravnim osobama koje to koriste u radu, u ugostiteljstvu i zdravstvu te isključiti mogućnost izravne prodaje fizičkim osobama.

Nužan je multidisciplinarni pristup rješavanju ovoga problema, kako to primijeniti u praksi. Ukazali smo na problem u Novalji, činimo i činit ćemo sve da to riješimo. Ova je godina izgubljena, no ako ne bude rješenja za iduću godinu, morat ćemo odgovorne početi prozivati“, zaključio je Bertina.
Valja slijediti primjer ostalih turističkih zemalja koje ujedno razvijaju i festivalski turizam, a koje su to zakonom zabranile. Djelovati treba brzo, jer bolest koju je moguće liječiti u začetku, lako može prerasti u epidemiju.

Komentari