Direktor iz Pletera o hrani u Petrinji: “Naši normativi su napravljeni prema vojničkoj prehrani, to je dovoljno za dva obična čovjeka”

43
Izvor: Screenshot N1

Josip Vrdoljak, direktor sektora ugostiteljstva Pletera gostovao je u Novom danu N1 televizije gdje je ukazao na način kuhanja i podjele obroka na područjima pogođenim potresima. “Danas se povećavaju količine obroka koje se odnose na teren i Pleter ih priprema u suradnji s onima koji su bili na terenu. Oni bi s terena trebali izaći, ali bi se suradnja trebala nastaviti. Ljudi su tu i ostaju dokle žele, nastavljamo surađivati u sinergiji, a iz sigurnosnih razloga se sada premještaju šatori u kojima se dijelila hrana, u Vatrogasnu ulicu. Zato je preuzeta priprema u ovom dijelu u Pleteru”, kazao je Vrdoljak za N1.

Istaknuo je i kako se jedan dio obroka kuha u vojarni u Petrinji, a jedan dio u Zagrebu:U Petrinji se priprema dio hrane i ona se dostavlja na lokacije s točno određenim adresama u Petrinji. Ostatak se hrane priprema u restoranima društva u Zagrebu i Velikoj Buni i hrana se priprema prema svim sigurnosnim procedurama i dostavlja na lokacije koje dobivamo od Stožera. One se ne mijenjaju često, uglavnom su već utvrđena mjesta gdje se hrana isporučuje. Hranu zaprimaju Crveni križ, Civilna zaštita i volonteri i oni je dijele.”

Na pitanja koliko porcija dnevno podijele, Vrdoljak kaže da je teško odgovoriti: „Teško je reći koji broj porcija je točan, no nitko ne smije ostati gladan. Ako bude neki obrok više, bolje tako, nego da netko ostane bez obroka. Oko 8.000 kuhanih obroka je nešto što će ići na ovaj teren. I do sada je išlo 7.000-8.000. Teško je reći što je normativ jednog obroka, jer su naši normativi napravljeni prema vojničkoj prehrani, i kada kažete da je pripremljena porcija vojničkog graha, normativ je pola litre, a to bi možda bilo dovoljno i za dvije manje fizički aktivne osobe. Ako smo pripremili 1.000 porcija graha, možda bi to bilo i 2.000… teško je o tome pričati. Obroke ne radimo od donacija, nego od ugovornih partnera. Imamo važeće ugovore kojih se držimo, trudimo se raditi s domaćim, i ako je moguće lokalnim proizvođačima. Pripremamo obroke od te hrane. U to je uključen rad, dostava, isporuka na teren. Za 23 kune dobije se hrana na mjestu na koje mi trebamo donijeti.” 

Ujedno, kazao je kako Pleter ima nutricioniste koji formiraju jelovnike: Trudit ćemo se da budu u ponudi niskorizična jela, dosta variva, da se ljudi ugriju. Ako nam sigurnost dopusti, petkom ćemo pokušati imati ribu. Kad složimo menije vidimo što nam sigurnost dozvoljava i važna nam je povratna informacija od ljudi,“ prenosi N1.

Komentari