Đikić: “Pronašli smo slabu točku virusu”

171
Foto/Screenshot FACE TV

Pronašli slabu točku kod virusa, kazao je u javljanju uživo za N1 hrvatski znanstvenik i direktor njemačkog Instituta za biokemiju Ivan Đikiću, glavni autor toga znanstvenog rada.

Početna ideja kada sam započinjao projekt bila je da ćemo teško pronaći dobar lijek ako ne upoznamo svog neprijatelja iznutra, tj. CoV2 virus i njegov životni ciklus na molekularnoj razini. Istraživali smo neophodne virusne enzime i pronašli papinu-sličnu proteazu PLpro, koji je enzim koji ima dvije funkcije: cijepa polipeptide virusa i omogućava stvaranje novih virusa unutar stanice.
S druge pak strane, s istom katalitičkom domena cijepa i ljudske proteine koji su važni za anti-virusne imunološke odgovore. Time virus omogućava sebi brže širenje i blokira napad imunološkog sustava na novostvorene viruse“, pojasnio je Đikić.

Kada smo u rekordno brzom roku riješili strukturu enzima i ISG15 molekule iz ljudskih stanica, mogli smo razumjeti funkcije PLpro te otkriti novu kemijsku strukturu (GRL-0617) koja ulazi u aktivno mjesto PLpro enzima. Pokazali smo i specifičnost tog enzima za SARS PLpro (na koji je taj inhibitor i dizajniran prije par godina), ali ne MERS PL pro enzime“, pojašnjava Đikić.

Koristeći sada farmakološku inhibiciju CoV2 virusa u primarno inficiranim stanicama pokazali smo da uistinu u ljudskim stanicama postoje dva učinka: sprečavanje izlaska virusa iz stanica i širenja virusa, te poticanje interferonskog puta koji je važan za anti-virusni imunološki odgovor. Takva strategija dvostrukim djelovanjem jednog lijeka može promijeniti način liječenja covid-19 bolesti jer djeluje pozitivno na imunološki odgovor, ali i blokira ahilovu tetivu virusa (PLpro enzim)“, kazao je Đikić poručivši kako su maksimalno angažirani na nastavku studija s kolegama kliničarima.

U američkoj bolnici već se provode klinička ispitivanja odobrenog lijeka Famotidina za koji tvrde da ciljano djeluje na PLpro ovog koronavirusa. Ipak, Đikić ističe kako kolege u SAD-u još nisu potvrdili da taj lijek djeluje točno na PLpro, zbog čega su nužna dodatna testiranja.

Komentari