Dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta izjavio da oxfordsko, rusko i kinesko cjepivo nije etički prihvatljivo?

53
 O temama o stavu Crkve o cijepljenju u emisiji Argumenti Hrvatskoga katoličkog radija s urednicom Tanjom Maleš razgovarali su tajnik Komisije Hrvatske biskupske konferencije Iustitia et pax, izv. prof. i dekan Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Đakovu mons. dr. sc. Vladimir Dugalić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr. sc. Bernard Kaić te molekularna biologinja i viša znanstvena suradnica Instituta Ruđer Bošković dr. sc. Dragomira Majhen.

Dr. Dugalić, dekan đakovačkog Katoličkog bogoslovnog fakulteta, tijekom gostovanja poručio je da je potrebno razlikovati etički prihvatljiva cjepiva od onih neprihvatljivih i nadodao:

– Iz onoga što sada raspolažemo i ono što pokazuju znanstvene studije saznajemo da neka cjepiva, primjerice oksfordsko pa i rusko i kinesko nisu etički prihvatljiva. Crkva jest za cijepljenje i to je razborita odluka, ali pri tome ćemo trebati voditi računa s kojim cjepivom se cijepimo. Moramo znati je li to cjepivo etički prihvatljivo ili ne. – 

Dr. Kaić istaknuo je da će u Hrvatsku stići Pfizerovo i Modernino cjepivo – messenger RNK-cjepiva. Ona nisu uzgajana ni u kakvim staničnim kulturama, već su sintetizirana, dok su adenovirusna cjepiva uzgajana na staničnim kulturama koje imaju porijeklo u embrionima stanicama.

Ako želimo biti istinski vjernici, onda ne možemo prihvatiti načelo da cilj opravdava sredstvo. Papinska akademija za život jasno je rekla da se osoba mora boriti svim sredstvima da takva cjepiva ne primi, a u određenim situacijama može ih odbiti. Međutim, mi smo trenutno u situaciji pandemije i ta ista Akademija je rekla da ukoliko nema alternativnih lijekova, a prijeti velika opasnost za pučanstvo, tada je dopuštena materijalna ili pasivna suradnja na grešnom činu radi općeg dobra i dobra same populacije. – rekao je tajnik Komisije Iustita et Pax dr. Dugalić.

Komentari