Deepfake tehnologija ima moć – kako se zaštititi od ugrožavanja vlastitog ugleda

45

Tehnologija danas već ima moć da nam stavi u usta riječi koje nikada nismo rekli ili nas prikazati kako činimo ono što nikada ne bismo. Za to je “zaslužna” tehnologija znana kao deepfake, kojom su oživljene mnoge poznate ličnosti kao što je Merlyn Monroe ili Mona Lisa.

Takva tehnologija može biti korištena sa zlim namjerama, posebice u političkim vodama. Poznate su ličnosti danas u stalnoj opasnosti jer ako se nekome zamjere, najbolja je osveta napraviti deepfake video koji ih izvrgava ruglu ili optužuje za neki čin. S druge strane, svaka se ličnost može opravdati na račun deepfake tehnologije pa će tako ljudi za nešto što su stvarno učinili reći da se radi o lažnom videu napravljenom deepfake tehnikom.

Zato se počelo razmatrati kako se zaštiti pa se spominje uvođenje autorskih prava na svoju pojavu u javnim videjima. Najavljeno je i uvođenje zahtjeva za identificiranjem lažnog sadržaja, što društvene mreže još uvijek ne prihvaćaju.

Na primjer, Facebook nije htio ukloniti ni deepfake snimku predsjednice američkog Kongresa Nancy Pelosi, koja na snimci zbog usporene tehnike izgleda pijano kad govori, što je korišteno u nemoralne svrhe.

Deepfake zlonamjera zahvatila je i samog Zuckerberga, čiji je lažni video postavljen na Instagramu, koji je upravo u njegovom vlasništvu. U videu Zuckerberg govori da ima kontrolu nad podacima milijuna ljudi.

 

No Europska unija poduzela je oštrije korake da prisili platforme na regulaciju, a prva zemlja koja će uvesti zakon u vezi s time je Velika Britanija.

Pojavom novih mogućnosti tehnologije koje nas mogu ugroziti jedino je rješenje kako se zaštititi ono koje predlaže profesorica prava na Oxford Internet Institute Sandra Wachter kad kaže: “Sofisticiranost tehnologije zahtijeva nove zakone.”

Komentari