Danas postoji pametna, funkcionalna i wellnes voda. Što se desilo sa vodom iz špine?

173

Ima mnogo stvari u svijetu wellnessa koje izgledaju malo čudno, no većina ih je ipak bezopasna. Hoće li stavljanje kurkume u sve što jedete i pijete riješiti sve vaše zdravstvene probleme, od umora do nadutosti? Ne bi se baš kladili, ali s druge strane zna se da je kurkuma lijekovita i k tome ukusna pa onda nikom ništa.

Međutim, ideja da obična voda obogaćena s primjerice vodikom, ili s alkalnim pH faktorom, može imati više zdravstvenih prednosti od obične H2O iz špine (pogotovo kod nas gdje je voda za piće još uvijek kvalitetna) stvarno nema baš nekog prevelikog smisla. Čak i ako te „wellness vode“ nisu štetne, naplatiti ljudima dodatno za nešto što izgleda i ima isti okus kao i ono što dolazi iz slavine je prilično hrabar potez.

Navodno: “Voda obogaćena vodikom djeluje kao antioksidans i može pomoći u smanjenju upalnih procesa”

U biti, vodikova voda je obična voda s dodatnim molekulama vodika koja se dobiva putem elektrolize. Zagovornici tvrde da ove dodatne molekule vodika imaju velike prednosti. 2U teoriji, ideja ima smisla: slobodne molekule vodika su uključene u neutraliziranje slobodnih radikala u tijelu, i što ih je više dostupnih, to više mogu djelovati na slobodne radikale i smanjiti upalu”, objasnio je Ali Webster, registrirani dijetetičar i pomoćni direktor za komunikaciju o prehrani pri Međunarodnoj vijećnici za hranu.

Znanost kaže: “To se može dogoditi, ali nema dokaza”

Iako su istraživači počeli istraživati dugoročne učinke redovitog pijenja vodikove vode, prerano je reći da li postoje nekakve koristi. “Provedeno je nekoliko kontroliranih ispitivanja o učincima vodikove vode na ljude, ali svi su oni bili malog opsega i kratki u trajanju”, rekao je Webster. Mi doista ne znamo imaju li predloženi učinci neku legitimnost. Drugim riječima, za sada se radi samo o hipotezi koja je daleko od dokazane.

Navodno: “Alkalna voda pomoći će povećati sposobnost vašeg tijela da održava zdrav pH”

Ideja alkalne vode je da će viši (više alkalni, manje kiseli) pH neutralizirati kiselinu u krvotoku i pomoći tijelu da lakše održava idealan pH. Održavanje ovog idealnog pH je bitno za pravilnu tjelesnu funkciju, tako da mislite da bi alkalna voda bila sjajna ideja, zar ne?

Znanost kaže: “Vašem tijelu vjerojatno nije potrebna pomoć, a ako se to dogodi, voda ne može pomoći”

Vaše tijelo je stvarno dobro u održavanju stabilnog krvnog pH od 7,36 do 7,44 (blago alkalna). Ako vaša krv padne iz tog raspona u bilo kojem značajnom vremenskom razdoblju, vjerojatno ćete umrijeti. “Ako imate zdrave bubrege i pluća, pH se održava u vrlo uskom rasponu koji je normalan za naš organizam”, kaže Kris Sollid, registrirani dijetetičar i viši direktor komunikacije o prehrani pri Međunarodnom vijeću za informiranje o hrani. „PH naše krvi je nešto što tijelo uzima vrlo ozbiljno. To je jedan od najuređenijih naših bioloških procesa, na koji, na sreću, čak i najskuplja flaširana voda ne može prekinuti. ”

Štoviše, čak i ako je vašem tijelu bila potrebna pomoć pri regulaciji pH, alkalna voda neće riješiti. “Istina je da ono što jedemo i pijemo utječe samo na pH urina – ne utječe na pH našeg tijela ili krvi”, rekao je Sollid. “Ovo je važna razlika koja se često zanemaruje.” Sve što jedemo ili pijemo prolazi kroz naš želudac, gdje je pH super kiselkast (između 1,5 i 3,5) prije nego što dođe do našeg krvotoka. „Ako pijete alkalnu vodu, klorovodična kiselina u želucu jednostavno je neutralizira.”

“Postoje neki dokazi (iz male studije od 100 ljudi) koja sugeriraju da alkalna voda može koristiti zdravim ljudima za rehidraciju nakon vježbanja, ali još treba raditi na ovoj temi prije nego što se mogu dati konkretne preporuke”, kaže Sollid.

Jedino što rade je da hidratiziraju. Kao i svaka druga voda!

Jedina dokazana korist od vodikovih i alkalnih voda je da vlaže, kao i sva voda.
“Pijenje dovoljno vode je vitalni dio održavanja našeg zdravlja”, rekao je Webster. Voda iz slavine, vodikova voda i alkalna voda mogu to učiniti, tako da ne postoji nikakav zdravstveni razlog da se izbjegne vodik ili alkalna voda. Ali “najveća šteta u ovom trenutku izgleda kao da je naneta vašem novčaniku: Vodikova voda je skupa! Često se prodaje za najmanje 3 ili 4 dolara po boci – rekao je Webster.

Sollid se složio: „Vrsta vode koju odaberete da pijete (alkalna naspram slavine, na primjer) nema utjecaja na vaše zdravlje. Najvažnija stvar koju trebate znati o H₂O je sljedeća: Pijte je, dobro je za vas, pogotovo ako je zamijenite kaloričnim napicima.

Ako ste žedni i sve što možete naći je vodik ili alkalna voda – malo je vjerojatno, ali hej, nikad ne znate! – Samo naprijed i popij. Inače, dodirnite je sasvim u redu.

Komentari