Danas obilježavamo Međunarodni dan bioraznolikosti i Dan zaštite prirode

25

Biološka raznolikost često se razumijeva u pogledu široke raznolikosti biljaka, životinja i mikroorganizama, no ona uključuje i genetske razlike unutar svake vrste i raznolikost ekosustava. Resursi biološke raznolikosti stubovi su na kojima gradimo civilizacije. Primjerice, ribe osiguravaju 20% životinjskih bjelančevina za oko 3 milijarde ljudi. Preko 80% ljudske prehrane osiguravaju biljke. Gubitak biološke raznolikosti prijeti svima te može proširiti bolesti koje se sa životinja prenose na ljudi. S druge strane, ukoliko raznolikost zadržimo netaknutu, ona nam može poslužiti kao alat za borbu protiv pandemije, poručuju iz UN-a.

Iako raste priznanje da je biološka raznolikost globalno bogatstvo od ogromne vrijednosti za buduće generacije, broj vrsta značajno se smanjuje određenim ljudskim aktivnostima. S obzirom na važnost javnog obrazovanja i svijesti o ovom pitanju, UN je odlučio svake godine obilježavati Međunarodni dan biološke raznolikosti. Kako je globalna zajednica pozvana da preispita naš odnos prema prirodnom svijetu, jedno je sigurno – unatoč tehnološkom napretku, u potpunosti ovisimo o ekosustavu.

UN proglasio je 22. svibnja Međunarodnim danom biološke raznolikosti s ciljem povećanja svijesti i razumijevanja o pitanjima biološke raznolikosti. Prvi Međunarodni dan biološke raznolikosti proglašen je 1993. godine kao spomen na usvajanje teksta Konvencije o biološkoj raznolikosti (čiji je datum stupanja na snagu 29. prosinca 1993.). Ovogodišnja tema Međunarodnog dana bioraznolikosti je „Naša rješenja su u prirodi“ koja naglašava nadu, solidarnost i važnost zajedničkog rada na svim razinama kako bismo izgradili budućnost života u skladu s prirodom. Već smo mnogo puta spomenuli kako je 2020. godina razmišljanja, prilika i rješenja. UN kaže kako se od svakoga od nas očekuje da ćemo graditi bolju budućnost, to je godina kada svijet može signalizirati volju za globalnim okvirom koji će saviti krivulju gubitka biološke raznolikosti za dobrobit ljudi i cijelog života koji egzistira na Zemlji.

A Međunarodni dan bioraznolikosti obilježio je i Darko Rundek:

ŠUM A

Danas je Dan bioraznolikosti i zaštite prirode!

Objavljuje Darko Rundek (Official) u Petak, 22. svibnja 2020.

Izvor: UN

Komentari