Danas je Earth Overshoot day: Dan kada je čovječanstvo potrošilo godišnje Zemljine resurse za 2021. godinu

59

Nakon privremene odgode zbog pandemije COVID-19, danas je nastupio Earth Overshoot Day – dan kada se predviđa da je čovječanstvo potrošilo sve biološke resurse planeta regenerirane u jednoj godini. 

“Tek je prošlo nešto manje od pola godine, a već ćemo potrošiti našu kvotu bioloških resursa Zemlje za 2021. godinu”, rekla je Susan Aitken, čelnica Gradskog vijeća u Glasgowu, gdje će se svjetski čelnici okupiti kasnije ove godine na klimatskom summitu COP26 u studenom.

Budući da je velik dio svijeta 2020. godine živio pod blokadama koronavirusa, prošlogodišnji Earth Overshoot Day pao je 22. kolovoza, gotovo mjesec dana kasnije od maksimuma utvrđenog 25. srpnja 2018. Ali ove godine, usprkos tomu što razina emisije CO2 od zračnog i cestovnog prometa još uvijek kaska za onim iz 2019. godine, globalno gospodarstvo žuri da kako bi nadoknadilo sve ono što je propustilo.

“Globalne emisije se već približavaju razini prije pandemije”, kaže Stephanie Feldstein, direktorica Centra za biološku raznolikost (CBD), organizacije za zaštitu okoliša sa sjedištem u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ona je za DW navela da su staklenički plinovi u 2020. godini opali samo za 6,4 posto. To je značajan postotak koji predstavlja dvostruku godišnju emisiju Japana, ali i dalje nedovoljan kako bi se stvari promijenile na bolje.

“Propustili smo prilike kada je financijska pomoć dana velikim zagađivačima klime, poput zrakoplovstva i mesne industrije, bez ikakvih zahtjeva za oporavak okoliša”, tvrdi Feldstein.“I dalje propuštamo prilike svaki dan kada vlade odbijaju prepoznati klimu i krize izumiranja kao hitne slučajeve – baš kao i pandemiju.”

Što je to “Earth Overshoot Day” i čemu služi?

Prvi “Earth Overshoot Day” je obilježen 2006. godine, s ciljem da se izračuna broj dana u godini koji odgovaraju neophodnim biokapacitetima – sposobnostima ekosustava da ponovo uspostavi svoje biološke resurse i apsorbira otpad – kako bi se uzeo u obzir ekološki otisak civilizacije.

“Global Footprint Network” (GFN), istraživačka organizacija koja je zajedno s organizacijom za zaštitu okoliša WWF, odgovorna za postojanje ovog dana, uspoređuje ovaj dan s bankovnim izvatkom koji prati prihod u odnosu na rashode.

Oni koriste na tisuće podataka UN-a o resursima, poput biološki produktivnih šuma, pašnjaka, ratarskih površina, ribolovnih, te gradskih područja. Taj se zbir zatim uspoređuje s potražnjom za tim prirodnim resursima, među kojima su biljna hrana, drvo, stoka, riba i sposobnost šuma da apsorbiraju emisiju ugljičnog dioksida.

Čovječanstvo danas koristi 74 posto više nego što globalni ekosustavi mogu regenerirati. Ako budemo nastavili ovim tempom, trebat će nam resursi gotovo dvije Zemlje, odnosno 1,7 postojećih resursa Zemlje. I ne čini se da će se stvari uskoro promijeniti.

Međunarodna energetska agencija predviđa da će emisije CO2 povezane s energijom – posebno emisije fosilnih goriva poput ugljena – ove godine porasti za 4,8 posto u odnosu na razinu iz 2020. godine.

Izvor: DW

Komentari