Dan bez mobitela i telefona mogao bi se ponoviti – HT ne održava adekvatno mrežu?

  27

  Posljednjih 10-ak godina rapidno je povećan telekomunikacijski promet, a iz istog razloga stvaraju se problemi u postojećoj telekomunikacijskoj strukturi što zahtijeva nove promjene. Ovaj tjedan svjedočili smo kvaru na fiksnoj i mobilnoj mreži HT-a, koji je prouzročio čak i nedostupnost hitnih službi što nije izravno vezano uz infrastrukturu na terenu.

  Hitne službe kao korisnici javnih komunikacijskih usluga koriste infrastrukturu izabranog operatera poput svih građana. U slučaju ozbiljnijeg kvara svi oni trenutno dijele sudbinu običnih građana. Stručnjak za komunikacije Đuro Labura za Slobodnu Dalmaciju istaknuo je: „Iako hitne službe imaju izlaze prema više operatera, pozivi prema njima mogu dolaziti samo preko jednoga i to je tako kod nas posloženo.“ Odnosno, hitne službe su čitavo vrijeme trajanja kvara imale mogućnost obavljanja odlaznih poziva bez obzira što HT nije radio, ali nisu mogli primati pozive, što je regulirano samo preko jednog operatera. Taj operater ne mora biti HT, nego onaj s kojim se sklopi ugovor o pružanju usluge, pojasnio je Labura za Slobodnu Dalmaciju.

  Ujedno, nadodao je: „Sada je potrebno naći odgovarajuće tehničko rješenje problema koje postoji. Naime, hitne službe i čitav sustav treba spojiti na sve teleoperatere tako da dok i zadnji od njih funkcionira hitna služba može primati pozive. Država u suradnji s HAKOM-om treba promijeniti neke pravilnike i na terenu spojiti sustav. Hrvatski Telekom, koji je provukao cijevi (distributivnu telekomunikacijsku kanalizaciju DTK) plaća naknadu za pravo služnosti vlasniku zemljišta bilo da se radi o jedinici lokalne uprave ili županijskoj upravi za ceste, a drugi operateri plaćaju HT-u što koriste te njegove cijevi. Ako postoji komercijalni interes, operateri grade vlastitu telekomunikacijsku infrastrukturu.“

  U konačnici, Labura ističe kako je postojeća T-Comova mreža na terenu loše održavana, a dio mreže je u najmu raznih alternativnih operatera pa se često događaju smetnje u internetu i digitalnoj televiziji, prenosi Slobodna Dalmacija.

  Komentari