Dalmatinskim pčelarima zabranjen ulaz u Liku

39

Dalmatinski pčelari ponadali su se da će gubitke koji je bilo izdašno ove godine barem malo nadoknaditi u Lici, kamo već godinama idu i sele svoje košnice, ali ništa od toga.

S čak i do 80 posto manjim prinosom pčelari su krenuli put Like, a tamo, čini se, nisu poželjni.

Proljeće je bilo strašno sušno pa mrazovi koji su uništili bagrem, voćku. Bagrem nije cvjetao, onda kiša, uvijek je bilo kontra nego što bi nama trebalo. Pa ekstremno visoke temperature, suše. Medun ove godine nije bio, vrijesak je počeo pa stao, izjavio je predsjednik Udruge pčelara Dalmacije Ivan Mravak za HRT.

Pčelarska sezona otprilike traje od 1.5 do 1.9. i ako ta četiri mjeseca niste skupili, sezona je završena. Znači, svaki dan je bitan, svaka paša je bitna, morate stalno biti na terenu. I jednostavno se moramo povlačiti prema Lici, od Korenice do Gračaca, gdje je vrijesak. Mi više jednostavno ne možemo pčele nigdje ostaviti, sve je ograđeno žicom, pastirima. Ja sam nedavno ostavio pčele gdje i svake godine, kod Udbine, pa sam nakon sat vremena dobio telefonski poziv da ako ne maknem pčele, da će mi ih zapaliti. I drugi pčelari su imali isti problem, nadodao je Ivan Zelić iz Zadra.

U Liku dolaze i kolege s kontinenta i zbog tih pastira više nema mjesta ni pašnjaka. Postoje problemi i s pesticidima, trovanjem zajednica, s uvoznim medom.

– Nemamo ništa protiv njih. Neka su oni tu, neka imaju koncesiju i drže stoku, ali jednostavno tražimo mali dio. Ako netko ima 500 ili 1000 hektara zemlje, ništa mu ne znači par stotina kvadrata za pčele. One ne štete ni životinjama ni ičemu, može sve biti skupa, samo malo tolerancije, sluha i razumijevanja, zaključio je Ivan Mravak.

Dalmatinskim pčelarima u protivnom ne piše se na dobro…

Komentari