Cjepivo na kapaljku – Masovno cijepljenje odvijat će se u dvoranama?

28

Cjepiva Pfizera/BioNTecha, Moderne i AstraZenece/Oxforda stići će u Hrvatsku u 30 % manjim količinama u idućih mjesec dana. To znači da će se cijepiti manji broj građana, a procijepljenost neće dostići 70 % populacije do kraja ljeta. Do sada je u Hrvatskoj cijepljeno gotovo 70 000 građana u proteklih mjesec dana, odnosno cijepili su se zdravstveni djelatnici i štićenici domova za starije. U trenutku kada su se stariji od 65 godina trebali cijepiti u drugoj fazi, stigle su vijesti o nedostatku cjepiva. Tvrtke koje trenutno imaju odobrenje za uporabu, ali i jedna koja tek dozvolu treba dobiti, odlučile su ne poštivati dogovoreni ritam distribucije cjepiva.

Kako bi se procijepilo oko milijun građana potrebno je manje od mjesec dana vremena ako bi svakodnevno cijepljenje provodilo 50 timova od kojih svaki tim može cijepiti 48 pacijenata u 8 sati. 50 timova u jednom danu bi tako cijepilo oko 50 400 građana. Da bi se to ostvarilo u Rijeci, trebaju biti formirana tri tima.

Ipak, ministar zdravstva Vili Beroš kazao je kako se nada da će EK uspjeti natjerati proizvođače da poštuju dogovor: “Budu li stizale povećane količine cjepiva, županijski zavodi za javno zdravstvo imaju gotove planove prema kojima je moguće u manje od mjesec dana cijepiti više od milijun građana”, piše Jutarnji list. U slučaju da nakon ožujka stignu veće količine cjepiva, u Hrvatskoj će se cijepiti u sportskim dvoranama te će u cijepljenju sudjelovati liječnici obiteljske medicine, medicine rada te školski liječnici.

Komentari