Cjepiva protiv koronavirusa još uvijek se ne ispituju na djeci, a stručnjaci su zabrinuti

14

Napredak na cjepivima protiv koronavirusa kretao se izuzetno brzo otkako je novi virus prvi put identificiran i sekvenciran u siječnju. Vodeći eksperimentalni znanstvenici sada su u završnoj fazi kliničkih ispitivanja, a rezultati se očekuju već sljedeći mjesec.

Ali taj se napredak usredotočio na izradu i ispitivanje cjepiva za odrasle. Djeca još uvijek nisu uključena u bilo kakva ispitivanja cjepiva protiv koronavirusa, što ostavlja neke stručnjake zabrinutima da se brinu da bi djeca mogla neko vrijeme ostati bez održivog cjepiva COVID-19. Proizvođači lijekova obično testiraju cjepivo na djeci prije nego što zatraže odobrenje za davanje injekcija djeci.

Business Insider pitao je vodeće proizvođače lijekova – Pfizer, Modernu, AstraZenecu i Johnson & Johnson – za njihove planove o ispitivanju svojih cjepiva protiv koronavirusa na djeci. Sve četiri tvrtke rekle su nam da to planiraju, ali niti jedna nije dala procjenu kada bi cijepljenje moglo biti dostupno za djecu. Trenutno su sve četiri tvrtke u završnoj fazi testiranja svojih eksperimentalnih ispitivanja na odraslima.

Moderna je za Business Insider rekla da planira započeti pedijatrijsko ispitivanje za svoje cjepivo prije kraja godine, čekajući odobrenje regulatora. “Podložno regulatornom odobrenju, namjera nam je započeti do kraja ove godine,” rekao je Ray Jordan, glavni direktor korporativnih poslova Moderne. Jordan je dodao da Moderna nema više što javno dijeliti o vremenu, protokolima ili financiranju pedijatrijskih studija “jer su te regulatorne rasprave još uvijek u tijeku”. Glavni znanstveni službenik Johnson & Johnson Paul Stoffels rekao je da je J&J predan provođenju pedijatrijskih ispitivanja. Otvaranje studija za djecu “uslijedit će kasnije u godini” nakon uspostavljanja sigurnosti kod odraslih, rekao je Stoffels 22. rujna. Druge tvrtke za lijekove nisu rekle kada će započeti studije na djeci.

Proizvođači lijekova općenito se posvećuju proučavanju cjepiva kod djece s nekoliko specifičnosti. Nedostatak informacija o tome kako i kada proizvođači lijekova planiraju testirati svoje injekcije koronavirusa na djeci izazvao je zabrinutost kod nekih pedijatara i stručnjaka za cjepiva“Trenutno sam prilično zabrinut da za djecu nećemo imati dostupno cjepivo do početka sljedeće školske godine”, rekao je dr. Evan Anderson, pedijatar iz Dječje zdravstvene zaštite u Atlanti, za Carl Zimmer za New York Times. BI je pitao vodeće proizvođače lijekova očekuju li da će dobiti vladino financiranje za vođenje ovih ispitivanja. Nitko nije izravno odgovorio na pitanje, iako je glasnogovornik AstraZenece rekao da njegov dogovor s američkom vladom uključuje pedijatrijske studije.

Inicijativa američke vlade za cjepivo protiv koronavirusa dodijelila je otprilike 10 milijardi američkim američkim kompanijama za financiranje pokusa, proizvodnju doza i kupnju nekoliko eksperimentalnih cjepiva. Čelnici operacije Warp Speed ​​tijekom posljednjih nekoliko mjeseci nisu izradili, niti čak spomenuli, plan cijepljenja djece. Nekoliko čimbenika objašnjava zašto su djeca u ovom istraživanju zaostala.

Općenito, istraživači tek počinju testirati eksperimentalno cjepivo na najmanje osjetljivoj populaciji – mladim i zdravim odraslima, a zatim se kreću skupljati u ranjivije skupine kako se akumuliraju klinički podaci koji pokazuju da vrijedi testirati cjepivo. To može uključivati ​​testiranje kod starijih ljudi i osoba s drugim bolestima. Nedavna promjena u Pfizerovoj studiji protiv cjepiva protiv koronavirusa pokazuje kako to djeluje. Farmaceutski div nedavno je povećao ciljani broj s 30.000 dobrovoljaca na 44.000 ljudi, a također je rekao da sada želi upisati 16-godišnjake i 17-godišnjake, kao i ljude s hepatitisom C, hepatitisom B i HIV-om. Kako bismo riješili teret bolesti dječje populacije mlađe od 16 godina, aktivno surađujemo s regulatorima na potencijalnom planu pedijatrijskih studija“, rekao je glasnogovornik Pfizera.

Iako djeca obično ne trpe ozbiljne posljedice COVID-19 viđene kod starijih osoba, pronalazak cjepiva za djecu i dalje je važan element u suzbijanju ove pandemije. “Iako je vjerojatnije da će djeca zaražena SARS-CoV-2 biti asimptomatska, nego simptomatska i razviti ozbiljnije bolesti”, rekao je Pfizerov glasnogovornik. “Uz to, djeca se mogu pokazati važnima u širenju SARS-CoV-2 u zajednici.” Konkretno za COVID-19, stope smrtnosti i hospitalizacije daleko su gore za starije ljude. Dječje bolesti od novog koronavirusa bile su izuzetno rijetke, poput nekolicine prijavljenih slučajeva Kawasakijeve bolesti. Tvrtke za lijekove rekle su da im je prioritet u odgovoru na pandemiju prvo zaštita populacija najosjetljivijih na teške ishode. Glasnogovornik AstraZenece rekao je da će tvrtka započeti upis djece “kada se prikupi dovoljno podataka o odraslima, što ukazuje na to da AZD1222 ima potencijal biti siguran i zaštitan za djecu.”

Izvor: Business Insider

Komentari