Cjepiva protiv Covida-19 mogu biti neučinkovita protiv južnoafričke mutacije?

57

Vodeći znanstvenik upozorio je da bi cjepiva protiv koronavirusa mogla biti neučinkovita protiv visoko zarazne južnoafričke mutacije. Sir John Bell, regijski profesor medicine sa Sveučilišta Oxford, koji je pomogao razviti cjepivo, rekao je da ga ova mutacija više brine nego soj iz Kenta.

“Mutacije povezane s južnoafričkim oblikom doista su prilično značajne promjene u strukturi proteina”, rekao je za Times Radio. “Moj osjećaj je da će cjepivo i dalje biti učinkovito protiv soja Kent. Ne znam za soj Južne Afrike – oko toga postoji veliki upitnik.” Smatra se da su cjepiva učinkovita protiv UK verzije VUI-202012/01, koja trenutno uzrokuje ogroman porast slučajeva u cijeloj zemlji. No rekao je da se smatra da je južnoafrički soj – nazvan 501.V2 i već pronađen na dva mjesta u Britaniji – mutirao dalje od kentskog, što izaziva veću zabrinutost.

Cjepiva protiv Covid-19 štite od bolesti podučavanjem imunološkog sustava kako se boriti protiv patogena. Stvara antitijela – proteine ​​koji se bore protiv bolesti pričvršćivanjem na proteinske viruse. Ali ako antitijela ne mogu prepoznati proteine ​​jer su mutirali, to znači da će se tijelo možda boriti da zaustavi virus i spriječi infekciju.

Sir John je objasnio da, iako još nije bilo podataka o tome povećava li južnoafrička varijanta ozbiljnost, “povećala je zaraznost, vjerojatno povećavajući njezinu sposobnost vezanja na ljudske stanice”. Rekao je da tim sveučilišta u Oxfordu trenutno procjenjuje hoće li trenutna cjepiva djelovati protiv mutiranih sojeva i da još uvijek postoji ‘manevarski prostor’ jer su cjepiva djelovala “puno bolje nego što je itko od nas mislio da ide. Mislim da je malo vjerojatno da će ove mutacije u potpunosti isključiti učinke cjepiva – mislim da će i dalje imati rezidualni učinak’, rekao je. Sir John je dodao da je “savršeno moguće” prilagoditi cjepiva za nekoliko tjedana ako je potrebno.

Dobivanje novog cjepiva moglo bi potrajati mjesec dana ili šest tjedana, pa bi svi trebali ostati mirni. Bit će dobro, rekao je. “Ali mi smo sada u igri mačke i miša, jer ovo nisu jedine dvije varijante koje ćemo vidjeti. Vidjet ćemo puno varijanti.”

Ujedinjeno Kraljevstvo prvi je put otkrilo varijantu Kent VUI-202012/01 u prosincu nakon što je porast slučajeva povezan s sojem. Niz zemalja, uključujući Australiju, Italiju, Island, Španjolsku i Nizozemsku, također je izvijestilo o varijanti, koja je danas poznata kao “mutacija Covid”. Američki su znanstvenici od tada priznali da se soj – koji je prvi put pronađen kod pacijenta u rujnu – mogao tamo pojaviti i ostati neotkriven, jer je američka genomička shema “sporadična”.

Drugi mutirani sojevi također su zabilježeni u Južnoj Africi i Nigeriji, koji su otkrili soj P681H. Smatra se da su ove mutacije ekstremnije od britanskog VUI-202012/01. Ali mutacije su normalan i očekivan dio životnog ciklusa virusa i općenito nisu razlog za zabrinutost jer su razlike vrlo male u odnosu na pravi virus. Iako se smatra da su nove mutacije zaraznije od izvornog soja, čini se da su stope bolesti i hospitalizacije slične. Cjepiva se također mogu malo prilagoditi kako bi se uzele u obzir mutacije. Primjerice, svijet održava cjepiva protiv ospica, zaušnjaka i rubeole – također RNA virusa koji su slični koronavirusu – gotovo 50 godina unatoč malim varijacijama, a isto se očekuje i za Covid-19.

Izvor. Metro.co.uk

Komentari