Cijelo vrijeme pogrešno pijete kavu

163

Buđenje uz kavu mnogima je već ustaljeni ritual, a prema nedavnom istraživanju upravo to je najveća pogreška koju možete napraviti za vaše raspoloženje, ali i zdravlje.

Nakon zvona budilice i buđenja, vaše tijelo samo je po sebi već naviknuto na proces buđenja, počne proizvoditi povišenu razinu kortizola, odnosno hormona stresa koji je zaslužan za prirodno razbuđivanje tijela. Dodate li tijelu u buđenju dodatne količine kortizola, ispijanjem kofeinske kave, tijelo se počne boriti s prevelikim i neprirodnim količinama.

Rezultat naglog i neprirodnog porasta kortizola očituje su također u porastu nervoznosti i hiperaktivnosti koja traje vrlo kratko, a onda se netom poslije počinjete ponovo osjećati uspavano, bezvoljno, a javlja se i osjećaj povećanog umora.

Upravo zbog toga savjet nutricionista je da svoju jutarnju kavu popijete tri do četiri sata nakon buđenja, umjesto odmah nakon ustajanja iz kreveta. Sredina prijepodneva ili rano popodne najbolje je vrijeme za guštanje i kavi, koja će onda imati samo pozitivne nuspojave.

Komentari