CIA ima Instagram account. Špijuni špijuniraju javno!

16

Središnja obavještajna agencija Sjedinjenih Država u četvrtak je izradila Instagram račun i odabrala za svoj prvi post sliku koja prikazuje tajnu prirodu agencije . Na slici, razne stvari su razbacane po onome što izgleda kao uredski prostor.

Stolni sat, značka zaposlenika i karte Rusije i Kine – nekoliko predmeta, osim pozadine u stilu iz 1970-ih, izgledaju kao da pripadaju tipičnom radnom prostoru analitičara CIA-e.

No, kako sugerira tajanstveni naslov slike, mnogi od njih imaju skriveno značenje: “Špijuniram svojim malim okom …”, glasi naslov. Mnogi predmeti pripadaju trenutnim zaposlenicima CIA-e, navodi CBS News.


– fotografija direktorice CIA-e Gine Haspel iz 1985. na službenoj kartici – na drugoj slici,   brojka 0911947 se pojavljuje na znački. CIA je prvi put postala operativna 18. rujna   1947. godine.
– zlatna statua sova koja predstavlja Atenu, grčku boginju mudrosti.
– vrijeme stolnog sata pokazuje 8:46 vrijeme kada je let zrakoplova American Airlines 11    pogodio sjeverni toranj Svjetskog trgovinskog centra tijekom terorističkih napada 11.        rujna 2001. godine.
– zloglasni klasifikacijski pečat
– nešto što podsjeća na sivu periku
– poznata “burn bag” ispod stola
– slika Tonyja Mendeza, časnika CIA-e koji je nadgledao spašavanje šest američkih talaca     u Iranu 1979. godine.
“Pridruživanje Instagramu je još jedan način na koji dijelimo CIA-ine priče i regrutiramo talentirane Amerikance da služe ovdje”, rekao je glasnogovornik CIA-e za CBS News. “Kroz račun ćemo zaviriti u život Agencije, ali ne možemo obećati nikakve selfije s tajnih mjesta.”

Tim CIA-e za PR nedavno je napravio još jedan pametni potez na društvenim medijima navodeći scenu iz HBO-ove “Igre prijestolja” na službenom twitter profilu agencije. Bivši zamjenik direktora CIA-e David Cohen pojavio se kao dodatak na najnovijoj epizodi “Igra prijestolja”.

 

 

 

Komentari