Brana Mose na kojoj su radile hrvatske tvrtke, po drugi puta spriječila poplavu u Veneciji

82

Kontroverzna brana Mose u Veneciji po drugi je put spasila grad od plime i oseke. 78 mobilnih vrata Moseovog projekta aktivirano je u četvrtak rano ujutro nakon predviđanja da će plima doseći 135 cm. Bez brane, plima na toj razini preplavila bi pola grada, a popularna turistička atrakcija Trga svetog Marka obično bi snosila najveći teret.

Splitski oceanograf dr. Miroslav Gačić nalazio se na čelu znanstveno-istraživačkog dijela projekta Mose, a dio sustava brana izgradile su dvije tvrtke iz Hrvatske: Brodosplit i GumiImpex-GRP.

Do sredine jutra, jak vjetar i kiša gurnuli su razinu vode i do 140 cm u nekim dijelovima lagune, ali u gradu Veneciji razina je bila stabilna između 50-60 cm. “Grad je suh”, napisao je na Twitteru gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro. “Sva vrata su u pogonu. Kanali će se otvoriti oko 15.30 sati.” Plima do 130 cm također je predviđena za petak ujutro.

Mose_3D_fr

Ogromne žute brane, koje se uzdižu kako bi odvojile venecijansku lagunu od mora, također su uspjele zaštititi grad tijekom svog prvog testa u stvarnom vremenu početkom listopada, kada je plima porasla na 120 cm. Brane Mose projektirane su 1984. godine, a trebale su početi s radom 2011. godine, ali napredak je odgođen uslijed korupcijskog skandala i prekoračenjem troškova.

Talijanska vlada našla se pod pritiskom da konačno završi projekt vrijedan 6 milijardi eura, koji je stvoren za zaštitu Venecije od plima i oseka do 3 metra, nakon što je grad u studenom prošle godine doživio najgoru poplavu od 1966. godine. Poplava je usmrtila dvije osobe i prouzrokovala štetu vrijednu milijardu eura na spomenicima, tvrtkama i kućama. Venecijanci imaju pomiješane osjećaje prema projektu – neki smatraju da je on presudan za zaštitu grada, a drugi kažu da je oštetio krhku lagunu. Oni koji govore protiv projekta tvrde da je dosadašnji rad pogoršao poplavu.

Kao dio Moseova sustava, izgrađen je umjetni otok između Venecije Lido i Cavallino-Treporti kako bi se odvojila dva reda pregradnih vrata i smjestile glavne tehničke zgrade za rad brane. Kritičari tvrde da je otok izmijenio lagunu i omogućio brži ulazak morske vode.

Venecija obično bude poplavljena nekoliko puta godišnje, ali od 23 plime i oseke koje su dosegle preko 140 cm, 14 ih se dogodilo u samo posljednja dva desetljeća. Poplava u studenom 2019. također je provocirala neke stanovnike da napuste grad, a turiste da otkažu putovanja. Talijanski premijer Giuseppe Conte otišao je u grad u srpnju, kada su prvi put podignute brane. U to je vrijeme pozvao da se kontroverze oko Mosea ostave po strani i da se rad usredotoči na njihovo dovršavanje. Provest će se daljnja ispitivanja, iako se očekuje da projekt neće biti u potpunosti funkcionalan do kraja 2021. godine.

Izvor: The Guardian

Komentari